Domov Free printable Nový sen na obzore..

Nový sen na obzore..

od Katka

Stalo sa to na jar minulého roka.. Svet sa zastavil, všetko bolo zrazu inak.. a v celom tom chaose som si našla novú srdcovú záležitosť.. Maľovanie pre radosť.. Alebo si našlo ono mňa? Možno na mňa čakalo už dávno, čakalo kým objavím jeho kúzlo.. V časoch, keď boli takmer všetky sny z jedného dňa na druhý pochované, sa vo mne pomaličky začal rozvíjať jeden nový.. ktorý ma zachránil.. a pomohol mi to všetko prekonať.. a pomáha mi dodnes..

6. máj 2020 Nové sny, nové záľuby, nové plány..

Mám takú tradíciu nedeľného snívania.. ktorú dodržiavam už niekoľko mesiacov.. Tieto posledné nedele to boli trochu iné sny.. Nebolo to snívanie vo veľkom.. Bolo to snívanie v malom, skôr také držanie sa pri zemi (a snaženie sa z toho vyťažiť čo najviac) ako lietanie v oblakoch, na aké som bola zvyknutá predtým..
Posledné dni som sa (konečne!) pristihla pri takom tom skutočnom snívaní.. (dokonca mimo môjho pravidelného nedeľného času!) Snívaní o niečom, čo som podvedome už dávno chcela, ale nikdy som o tom reálne nepremýšľala.. Snívaní o projekte s deadline-om na budúcu jar.. Samozrejme, stále neviem(e), čo bude o týždeň či o mesiac.. nieto ešte o rok.. No napriek tomu som si opäť pripomenula, aké je snívanie dôležité.. V akýchkoľvek ťažkých či komplikovaných časoch.. (a možno práve v takých..) Že je ako čerstvý vietor vo vlasoch.. Že nám určuje smer.. Že nás posúva vpred.. Že vďaka nemu žijeme, nielen prežívame..
Začala som maľovať.. Ak sledujete moje stories na IG, tak poznáte celý príbeh a videli ste aj moje prvé nepodarky.. 🙂 Strašne ma to chytilo, je to pre mňa obrovský relax, napĺňa ma to šťastím a pokojom.. a fascinuje ma sledovať, ako pomaličky naprávam staré chyby a robím stále ďalšie a ďalšie.. 🙂 Prelomovým momentom pre mňa bolo live vysielanie/maľovanie ilustrátorky @artclaytion ktorú sledujem a obdivujem už niekoľko rokov.. Aj keď som pred tým cca 2,5 týždňom nemala takmer žiadnu výbavu, pustila som sa do maľovania s Clayrene niekedy po polnoci a ešte o druhej v noci som bola taká šťastná a vysmiata, že som od samého nadšenia nevedela zaspať.. 🙂 Akoby som tušila, že sa stalo niečo prelomové.. že som si našla nové hobby.. niečo, čo ma baví, v čom sa chcem zlepšovať a čo ma dokáže úplne pohltiť.. Možno vám to príde ako blbosť, ale u mňa sa niečo takéto stane raz za 100 rokov, takže to je pre mňa veľká vec..

30.7.2020 Chvíle, keď okolitý svet prestane existovať..

Poznáte to? Keď sa pohrúžite do nejakej milovanej činnosti natoľko, že všetko ostatné prestane existovať..?

U mňa je to napríklad takéto „hranie sa“ s kvietkami.. Začalo to v roku 2018 so skicou k šatám na mieru a bledomodrou hortenziou, keď som sa ocitla v kvetinovom siedmom nebi.. a pokračovalo zdobením ilustrácií od Janky..

8/2020 Maľované (s) kvetmi..

Veľmi som sa tešila na prvé kvetinové variácie mojich ilustrácií.. no ako správna perfekcionistka som z toho bola trochu nervózna a tak som to stále odkladala.. Maľovať počas karantény na jar 2020, keď každý víkend bežalo na IG nejaké live vysielanie-maľovanie, nebolo žiadne umenie.. Bola to jednoduchá, dostupná forma relaxu.. Po pár týždňoch, keď sa život aspoň trošku vrátil do „normálnych“ koľají, už ilustrátori nemali čas na online lekcie maľovania zdarma a maľovanie zostalo na mne.. Musela som sa sama motivovať, vymýšľať nápady, hľadať si predlohy či rôzne tutoriály.. a najmä – vyhradiť si na maľovanie čas.. lebo čas má takú zázračnú moc sa strácať a je len na nás, či si ho na niečo uchmatneme alebo nie.. kým nám pretečie pomedzi prsty..

Po intenzívnom prvom mesiaci na jar 2020, som sa k maľovaniu opäť dostala niekedy uprostred leta.. keď som namaľovala tieto 3 ružové ilustrácie a dozdobila ich kvetmi hortenzie.. Od začiatku som vedela, že toto je to, čo chcem tvoriť.. rozprávkové princeznovské ilustrácie „maľované“ kvetmi.. (a/lebo dozdobené tylom..) ale nebolo to také jednoduché, ako som si myslela.. Zistila som, že ma čaká ešte veeľmi dlhá cesta.. že sa toho musím veľa naučiť a hlavne, musím toho veľa namaľovať.. aby som sa posúvala k mojej spokojnosti..

Na pamiatku týchto letných kvetinových ilustrácií pre radosť som si spravila aj krátke videá.. (dokonalosť kvetov ma nikdy neprestane fascinovať..) Nájdete ich na IG reels pod týmito náhľadmi (tu, tu a tu) alebo aj spolu v jednom videu na YouTube.. 🙂

Na fotke nižšie je prvá ilustrácia s tylovými šatami, ktorú som vytvorila ešte koncom jari, vďaka jednému livestreamu na IG.. Vtedy som si povedala, že si to určite čoskoro zopakujem.. ale na jeseň som si vymyslela niečo úplne iné.. 😀

10/2020 Moja prvá maľovaná pohľadnica

V rámci októbra som si dala 10-dňovú ružovú tekvicovú výzvu.. Ako som sa pozerala do záznamu zvykov v zápisníku a videla, že maľovanie v posledných týždňoch dosť zanedbávam, chcela som s tým niečo urobiť.. A tak vznikla táto moja #pumpkinchallenge, v rámci ktorej som 10 dní za sebou kreslila tekvice na rôzne spôsoby.. 🙂

Maľovanie je pre mňa vždy dokonalým odreagovaním a únikom z reality.. Sú to chvíle, keď všetky problémy prestanú existovať.. keď nevnímam nič iné, len to, čo sa deje na papieri.. (a ešte príjemnú hudbu, ktorú si k tomu pustím..)

Hneď prvý večer mi napadlo, že skúsim namaľovať tekvicovú princeznú, ktorá bude mať sukňu v tvare tekvice.. urobila som ju na viacero spôsobov a táto bola posledná z nich.. (Viac z tých pokusov si viete pozrieť v tomto IG reels)

Na 6. deň prišiel nápad na ilustráciu nižšie.. inšpirovanú skladbou Cheek to cheek.. kde sa na začiatku spieva.. „Heaven, I’m in heaven..“ A tak som namaľovala jesennú love story 2 ružových tekvíc, ktoré si tancujú bok po boku, líce na líci.. v siedmom nebi, s ružovými obláčikmi a poletujúcimi listami v tvare srdca..
Prvýkrát sa mi táto ilustrácia úplne nepodarila.. „Vybuchlo“ mi líce jednej tekvice a už sa to nedalo opraviť.. Povedala som si, že sa k tomu ešte vrátim a namaľujem to ešte raz.. krajšie..
Trvalo mi to „len“ pol mesiaca, kým som sa k tomu dostala.. 😀 A tak som si na Halloween dala repete.. Hneď na začiatku sa mi podarilo zafŕkať si papier červenou farbou a jeden obláčik sa mi roztiekol proti mojej vôli.. ale to našťastie nie je nič, čo by Photoshop nespravil a tak som 1. novembra vedela pripraviť svoju prvú maľovanú pohľadnicu pre radosť..

V prípade záujmu si ju viete stiahnuť (klik tu) a následne vytlačiť a dať do rámčeka, na nástenku alebo niekomu poslať ako pohľadnicu.. len tak pre radosť.. 🙂

Keďže sa mi takáto tematická sezónna výzva zapáčila, vymyslela som si ďalšiu, adventnú.. kde som si však nedala žiadne obmedzenia.. len som chcela vytvoriť niečo pekné, zimné pastelové.. Najviac sa mi zapáčila táto baletka inšpirovaná počúvaním hudby z Luskáčika.. 🙂 Nakoniec som doma vyhrabala aj zvyšky modrého tylu ešte z výzdoby našej svadby a dorobila jej aj modrú tylovú sukňu..

A tak vznikla prvá a neskôr aj druhá vianočná pohľadnica.. (klik tu a tu)

Začiatkom roka som sa naladila hneď na valentínsku nôtu.. 🙂 a tak som začala maľovať párové ilustrácie.. Zatiaľ mám hotovú len jednu „pohľadnicu“, moja valentínska výzva je ešte v procese, tak ak vás to zaujíma, môžete jej priebeh sledovať na stories na IG.. 🙂

Mohlo by sa vám pačiť