Domov Backstage stories Tajomstvo ukryté v titulke čarovného zápisníka..

Tajomstvo ukryté v titulke čarovného zápisníka..

od Katka

Dnes by som vám chcela porozprávať o tajomstve ukrytom v titulke nášho zápisníka Tajomstvo držateľného šťastia.. Dlho predlho niesol v mojich myšlienkach, priečinkoch v počítači aj v komunikácii s ilustrátorkou a grafičkou pracovný názov „best self workbook“, aj keď som vedela, že anglický názov určite mať nebude..

Vedela som, že názov nášho špeciálneho zápisníka pre ženy musí byť krátky, krásny, zaujímavý, výstižný ale zároveň taký, ktorý nechá otvorené miesto pre zvedavosť a otázky, ktoré budú zodpovedané vnútri.. na jeho stránkach.. Nejaký čas som sa pohrávala s anglickým názvom My everyday magic.. pretože som to presne tak počas testovania cítila.. ale tento názov nebol môj, originálny a navyše nebol slovenský..

Počas testovania zápisníka sa mi do podvedomia začal čoraz častejšie vkrádať výraz trvalo udržateľné šťastie.. a po mesiaci som bola presvedčená, že som objavila recept na trvalo udržateľné šťastie.. čo od aktuálneho názvu nemalo až tak ďaleko.. 😉

Nejaký čas som tému názvu nechala otvorenú a chcela som sa poradiť aj JankouBaškou, ktorá nám na začiatku pomáhala.. Predbežný názov som mala Tajomstvo trvalo udržateľného šťastia.. Keď som to povedala jednej kamarátke, hneď ma sfúkla, že je to taký krkolomný názov, že si ho nikto nebude pamätať.. a celkovo sa jej myšlienka zápisníka v tejto podobe veľmi nepozdávala.. Ďalšia kamarátka, ktorej som nadšene rozprávala o pozitívnych účinkoch cvičení zo zápisníka, mi povedala, že je síce super, že mne to pomohlo, ale ona si určite nič zapisovať nebude..

Tak a je to vonku.. toto boli prvé 2 reakcie „zvonku“.. na môj nápad, z ktorého som niekoľko týždňov skákala nadšením.. 😀

Pre niekoho by to možno bola studená sprcha (nehovorím, že mne to padlo príjemne).. moment, kedy by začal váhať a pochybovať o sebe a svojom projekte.. a po čase by to možno aj zabalil a nechal tak..

Na tomto mieste by som vás preto chcela povzbudiť, aby ste sa nedali odradiť negatívnymi reakciami okolia a počúvali svoje srdce a svoju vášeň.. Ak pôjde o konštruktívnu kritiku, z ktorej si viete zobrať niečo, ako seba alebo svoj produkt zlepšiť, je to v poriadku.. ale „len“ osobný názor alebo presvedčenie jedného človeka (alebo aj dvoch..) nemusí znamenať, že to tak budú vidieť všetci a nemalo by negatívne ovplyvniť budúcnosť vášho projektu, ktorému celým srdcom veríte..

Ale späť k názvu nášho zápisníka.. Vedela som, čo pre mňa ten názov znamená a čo vyjadruje.. a odvtedy mi v podstate nič lepšie (ani po porade s Jankou a Baškou) nenapadlo.. takže sme ho akurát trošku skrátili, aby bol teda lepšie zapamätateľný.. 😉

A teda prečo Tajomstvo udržateľného šťastia?

  1. Ako už bolo spomenuté vyššie, presne tak som sa cítila.. akoby som vďaka cvičeniam zo zápisníka a ich aplikáciou v praxi objavila tajomstvo šťastia, ktoré si viem (dlhodobo/trvalo) udržať..
  2. Slovíčko šťastie ma už roky fascinovalo.. hltala som všetky články, v ktorých sa na túto tému písalo.. filmy, kde sa okolo neho rozvíjal dej (videli ste napr. film Hector and the search for happiness?).. a vždy som milovala chvíle, keď som ho naplno cítila a vnímala..
  3. Slovíčko udržateľnosť sa v spoločnosti skloňuje už niekoľko (desiatok) rokov.. či už ide o trvalo udržateľný rozvoj, módu, dopravu, cestovanie.. V posledných rokoch sa táto téma stáva stále naliehavejšou, na ľudí je vyvíjaný čoraz väčší tlak.. a pritom sa častokrát zabúda na to, že začať musíme každý sám, od seba, zvnútra, z vlastného presvedčenia.. a šťastie, vnútorný pokoj a vyrovnanosť by mali byť základom.. pre človeka aj pre všetky jeho ďalšie aktivity a zdravé vzťahy.. (ku komukoľvek a čomukoľvek..)
  4. Kto by nepoznal známu knižku (alebo dokument) Tajomstvo? Okrem doslovného významu tohto slova (bod. 1.) som v ňom nechala aj skrytý odkaz na TO Tajomstvo, z ktorého sme v zápisníku nejaké princípy aj zakomponovali.. 😉

Takže začiatkom roka sme mali utrasený názov.. Mala som aj predstavu o ilustrácii na titulke.. Najviac sa mi páčila jedna postavička od Janky, taká veselá, s dáždnikom, ktorú mám aj na tričku a vždy mi vyčarí úsmev na tvári, lebo pre mňa znamená pozitívnu energiu (úsmev, šťastie, tanec..) a postoj aj v negatívnej situácii (symbolicky – dážď).. Niečo podobné som preto chcela aj na titulku zápisníka.. len bez dáždnika, aby to bolo neutrálnejšie.. a ešte s krásnou (tylovou) sukňou s (trblietavými) hviezdičkami.. „Vo vzduchu“ mali byť namiesto srdiečok hviezdičky, na symbolické vyjadrenie „over the moon“ šťastia (ako v siedmom nebi) a toho každodenného kúzla „my everyday magic“..

Ešte sme pridali ružové bublinky, ktoré sú súčasťou Jankiných ilustrácií a taktiež sme tento motív hravou formou zakomponovali v grafickej úprave textov a vizuáli jednotlivých cvičení.

Pôvodne som si myslela, že na titulke necháme len jednoducho ilustráciu a nad tým nadpis.. na stred.. ale nebolo to vôbec ono, keďže ilustrácia bola nasmerovaná na jednu stranu.. Nakoniec sme sa odrazili od jedného z návrhov, ktorý nám zaslala Baškina kamarátka Anabel.. ten sme upravili nakoniec do finálnej podoby.. Tú som načrtla ešte v polovici marca.. a do verzie na tlač ju nakoniec pripravila Silvia zo Susan & Sis’ decore.. (Koľko hodín nám celá tá komunikácia okolo toho zabrala, radšej ani nebudem počítať.. :D)

Vyhľadala som si maily z toho obdobia a 15.3. som písala:

„Čím viac sa na to pozerám a rozmýšľam nad tým, tým viac mi to dáva zmysel.. 🙂
Ten oblúk mi pripomenul Malého princa.. tú klasickú ilustráciu na titulke knižky.. že je to, akoby bola sama na nejakej planéte..
Tie bubliny by som dala možno ešte trochu jemnejšie.. nech to evokuje skôr také mydlové bubliny a radosť z nich.. a šťastie vyskladané do tvaru nenápadného srdca.. a všetko ešte poprepletané hviezdami (tie sú aj pri malom princovi)..“

Aké je teda tajomstvo ukryté vo vizuáli titulky nášho zápisníka?

Že v každej z vás je ukrytá (malá) princezná a keď sa rozbehnete po ceste za svojím najlepším ja, nájdete na nej šťastie nevídaných rozmerov.. Zápisník vás bude po celý čas láskavo sprevádzať a pomáhať vám.. aby vás krôčik po krôčiku doviedol k vášmu novému čarovnému životu.. Názov v bubline pôsobí veľmi ľahkým, hravým, bezstarostným dojmom.. akoby sa vznášal v priesvitnej lopte, ktorú si pohadzujete počas príjemného letného dňa niekde pri vode.. a celý postoj a póza princeznej zas vyjadruje presne tie chvíle intenzívneho šťastia.. keď sa cítite tak, akoby ste sa vznášali niekde medzi oblakmi..

Tak ako? Podarilo sa vám vyčítať všetky indície a tajomstvá skryté v názve a vizuáli titulky alebo sa na ňu po tomto článku budete pozerať trošku inak, viac do hĺbky?

Na záver sa ešte musím priznať.. že aj keď tento zápisník pre ženy JE svojím spôsobom akýmsi motivačným zápisníkom, zubami nechtami som sa bránila tomu, aby to niekde, či už v názve alebo popise figurovalo.. pretože mám pocit, že v poslednom čase čokoľvek „motivačné“ a pozitívne má na ľudí častokrát úplne opačný účinok..

Chcela som, aby bol prvý pohľad na náš zápisník príjemný a pohodový, aby ste mali dobrý pocit vždy keď ho chytíte do ruky alebo uvidíte na svojom pracovnom stole.. Aby sa to najväčšie tajomstvo ukrývalo vo vnútri, bez toho, aby ostatní vedeli, o čo sa jeho vypĺňaním budete snažiť.. A aby vám jeho používaním srdce a duša zakvitli šťastím tak, ako srdce na zadnej obálke zápisníka kvetmi..

Ďakujem všetkým skvelým dámam, ktoré sa na jeho tvorbe podieľali za ich skvelú prácu a trpezlivosť!!! Bez vás by to nebolo ono!

P.S. Ak ešte svoj zápisník nemáte, alebo ním chcete urobiť radosť kamarátke, sestre či kolegyni (Vianoce sú tu čo nevidieť!), objednať si ho môžete tu.

Súvisiace články:

Na ceste za svojím najlepším ja..

Mohlo by sa vám pačiť