Domov Backstage stories Prečo je (akákoľvek) podpora dôležitá..

Prečo je (akákoľvek) podpora dôležitá..

od Katka

Dlho som s tým mala veľký problém.. Robiť veci pre radosť (mať to aj v názve!), s radosťou a láskou.. a pýtať si za to peniaze??? A to sa môže? Je to vhodné? Nebudú ma mať ľudia menej radi, keď na to, čo boli zvyknutí dostávať zadarmo, zrazu nalepím pomyselnú cenovku? To boli najčastejšie myšlienky, ktoré mi hlavou splašene lietali niekoľko rokov..


Stále s tým mám trochu problém… Stále mám nutkanie robiť veci zadarmo, len tak pre radosť iných, aby som im pomohla či zlepšila deň.. No keďže mám za sebou viacero skúseností s tým, že ľudia si veci zadarmo nakoľko nevážia a mňa to potom mrzí, učím sa stanoviť si hranice.. a častokrát tak idem za hranicu svojej komfortnej zóny.. Učím sa prijať fakt, že ma nemusia mať všetci radi, že sa moja tvorba nemusí páčiť každému, že budú ľudia, ktorú ju nikdy nepochopia a nebudú ju brať ako prácu a taktiež že nie každý si ju bude môcť dovoliť. A v neposlednom rade, učím sa vážiť si seba, svoj čas a stanoviť si hodnotu svojej práce..

O založení účtu na Patreone som rozmýšľala už asi rok.. No ten ozajstný zmysel mi to začalo dávať pred pár týždňami.. keď som si povedala, že sa do toho už naozaj pustím a deadline som si dala 1.11.2020. Hlavným dôvodom je podpora magazínu Dream & live, ktorý funguje bez platenej reklamy a jeho tvorba a tlač v malých počtoch je časovo a finančne veľmi nákladná.. Pre svojich patrónov som vymyslela rôzne odmeny, od fotiek či pdf na stiahnutie, cez exkluzívne zákulisné info z tvorby článkov do nového čísla, online aj tlačenú verziu až po osobné stretnutie a fotenie pre radosť.. Viac info nájdete na tomto linku:
patreon.com/dreamandlive

Na stránku (dreamandlive.sk/podpora) som zároveň pripravila veľký prehľad možností podpory od tej úplne zadarmo a symbolické 2-3 eurá, cez naše produkty – magazín Dream & live a zápisník Tajomstvo udržateľného šťastia až po poukaz na fotenie pre radosť.. (aj s vysvetlením, čo to pre mňa znamená)

Viete, podpora je, nielen teraz, v tomto roku, v tejto bláznivej dobe, o akej sa nám nikdy ani nesnívalo, veľmi dôležitá. Nepovažujem sa za umelca, robím „len“ čo ma baví, najlepšie ako to dokážem.. no myslím, že mám dušu umelca.. A tá je ako krehká kvetina, ktorá potrebuje pravidelnú starostlivosť, pozornosť a dostatok slnečných lúčov.. Je však aj nesmierne silná, pretože častokrát musí vydržať dlhé dni, týždne a mesiace v ťažkých podmienkach, no napriek tomu sa drží a nevzdáva.. lebo niekde v jej vnútri blčí neuhasiteľný oheň.. vášeň, ktorá ju drží pri živote.. bez ohľadu na to, aké sú vonkajšie okolnosti.. Chce rásť a kvitnúť, aj keby sa nikto nepozeral.. nedokáže to inak..

Tvorím už viac ako 9 rokov.. V roku 2011 som založila Fotky pre radosť, koncom roka 2012 vznikol blog Sweet wedding dream (predchodca blogu Dream & live), od roku 2014 som tvorila časopisy na mieru, v roku 2015 sa zrodil projekt Dream & live – blog v novom šate a unikátny magazín (splnených) snov a v tomto roku 2020 uzrel svetlo sveta prvý zápisník, ktorý pomáha nájsť udržateľné šťastie na ceste za vaším najlepším ja..

Nič z toho nie je mojou full-time prácou, no napriek tomu som tomu všetkému venovala nespočetné množstvo času a energie.. Verím všetkým svojím projektom, celým svojím srdcom, no možno málo verím sebe.. V knižke, ktorú práve čítam (Tvrdo vydretý úspech) sa píše: „V prvom rade musíte vedieť predať sami seba. Ak sa vám to podarí, predať papierové poháre bude hračka.“ (namiesto papierových pohárov si môžete dosadiť čokoľvek 🙂 ) Asi to je veľká pravda.. No dovolím si napísať, že pravdou je aj to, že veľa tvorcov práve toto nedokáže.. dokážu tvoriť, dať do toho všetko.. srdce, dušu.. pot aj slzy.. no nedokážu sa dostatočne predať..

Ešte mám jednu teóriu, čo sa týka umeleckých, tvorivých duší.. a to, že sú to duše tak trochu rozorvané, nepokojné.. ustavične hľadajúce a snažiace sa dosiahnuť niečo, čo pred nimi stále uniká.. (a je v podstate nedosiahnuteľné..) Mám pocit, akoby časť túžby niečo vytvoriť bola zároveň snahou zaplniť akési prázdne miesto v sebe, ktoré sa vytvorilo kedysi dávno, bez ich vedomia a súhlasu, no s odsúdením na celoživotný boj s touto sizyfovskou prácou.. Zdá sa mi, akoby uznanie mnohých (cudzích) malo vyvážiť a odčiniť nepochopenie, neprijatie či odsúdenie jedného či pár blízkych ľudí.. Či len ja to tak vidím a (občas) cítim?

Čo tým však chcem povedať.. Keď sa pozeráte na nejaké dielo, keď kupujete nejaký produkt alebo službu (od malého podnikateľa).. skúste sa ne pozrieť srdcom.. Predstavte si reálneho človeka, z mäsa, kostí a snov.. pomyslite na tie roky driny.. pokusov, omylov, pádov.. zvážte všetky pochybnosti, obavy a nepokoje duše, ktorými si musel ten človek prejsť, kým došiel do víťazného konca.. a vedzte, že aj vašim pričinením sa jeho či jej sen môže stať (alebo byť) skutočnosťou..

Jeden z mojich obľúbených citátov, ktorý otvára aj číslo magazínu Dream & live s názvom Sny... z lásky utkané, je tento:

„Svet potrebuje ľudí, ktorí snívajú a potrebuje ľudí, ktorí konajú. No predovšetkým, svet potrebuje ľudí, ktorí dokážu premeniť sny na skutočnosť.“
Sarah Ban Breathnach

Ľudia, ktorí tvoria a dokážu premeniť sny na skutočnosť, robia náš život krajším, lepším, ľahším.. tak sa im to nebojte ukázať..

Tu je niekoľko spôsobov, ako na to:

Follow (sledovanie)
– jedným klikom sa stávate oficiálnym fanúšikom, na každom jednom záleží

Like (páči sa mi to)
– keď sa vám príspevok páči, urobíte radosť kliknutím na malé srdiečko (IG) alebo palec hore (FB)
– také jednoduché, také účinné!

Comment (komentár)
– zaberie o pár sekúnd viac, ale urobí oveľa väčšiu radosť!
– algoritmy sociálnych sietí momentálne fungujú tak, že čím viac interagujete s obsahom niekoho, tým viac vám budú jeho/jej tvorbu ukazovať

Share (zdieľanie)
– zaberie pár sekúnd, no môžete tak iným odporučiť, predstaviť svojho obľúbeného tvorcu alebo značku a im tým zároveň pomôžete rozšíriť publikum
– ukážete im tým, že to, čo tvoria sa vám páči natoľko, že to s radosťou zazdieľate aj so svojimi kamarátmi a známymi

Direct message (priama správa)
– každý sa poteší milej správe, reakcii, spätnej väzbe
– takouto správou viete niekomu instantne spraviť deň krajším

Review (recenzia)
– vaša recenzia je pre tvorcov a značky obrovskou motiváciou a tou najkrajšou spätnou väzbou
– zároveň pomáha aj ostatným, ktorí sa rozhodujú o kúpe produktov alebo objednaní služieb

Patreon (pravidelná podpora)
– pravidelnou symbolickou podporou v cene kávičky, koláča alebo dobrého obeda, viete niekoho zahriať pri srdci, vystreliť od radosti až na mesiac a dodať jeho/jej tvorbe extra zmysel

Kúpa online produktov, klasických produktov, služieb, poukazov na produkty alebo služby..

Tak čo, urobíte dnes niekomu radosť? 😉

Mohlo by sa vám pačiť