Domov Best self Ako sa máme cítiť?

Ako sa máme cítiť?

od Katka

Nemyslela som si, že budem citovať z Monka v dvoch článkoch za sebou.. ale tento seriál mi teraz príde aktuálny viac ako kedykoľvek predtým.. a keďže pozeráme už poslednú sériu, opäť mi utkvel v pamäti jeden výrok.. nad ktorým by som sa dnes chcela zamyslieť a rozpísať..

Je z časti 8×10 Pán Monk ide na skupinovú terapiu.. Na skupinovej terapii práve rozoberali vraždu.. a jeden z pacientov – Harold sa obrátil na doktora: „Doktor Bell, neviem čo na to povedať. Čo mám cítiť?“ Doktor mu na to odvetil: „Všetci sme z toho zmätení..“ A Harol na to: „Zmätený.. to zvládnem..“ Bola to vtipná scénka, lebo Harold je taká komická postavička.. ale mňa to zaujalo práve preto, lebo to podľa mňa úplne vystihuje našu aktuálnu situáciu – v období zúriaceho koronavírusu.. Sme zmätení.. nevieme, ako sa máme cítiť a tak sa pozeráme okolo seba a pýtame sa odborníkov, ako sa vlastne máme cítiť.. alebo čo si myslia oni, aby sme si na základe toho vedeli utriediť svoje myšlienky a upratať pocity..

 

Nemáme robiť paniku.. nemáme sa báť.. ale musíme byť opatrní a zodpovední.. Máme byť vďační a pozitívni.. ale nie príliš, aby sme tým nezľahčovali situáciu.. Nemáme si robiť zásoby, ale nemáme ani zbytočne vychádzať z domu.. Nie je na mieste plytvať, ale zároveň by bolo fajn podporiť (malých) podnikateľov nákupmi (aby prežili) v časoch, keď väčšina z nás prichádza o časť svojich príjmov..

S nastolením karantény sa hneď vyrojili články, videá a rôzne skupiny s tipmi, ako efektívne tráviť čas.. ako si navariť/upiecť (zo zásob), hrať sa s deťmi (na x spôsobov, bez zbláznenia), vyupratovať celý byt, cvičiť/pracovať doma, učiť sa nové jazyky či prekopať svoj biznis.. Rodiny zostali spolu zatvorené doma 24/7 a ľudia, ktorí žijú sami, zostali ešte viac odrezaní od sveta.. Drvivá väčšina ľudí predtým nikdy „nemala čas“ a hlavne nedokázala tráviť čas len tak sama so sebou.. A teraz sú k tomu pod ťarchou udalostí nedobrovoľne dotlačení.. A zrazu nevedia čo robiť, ako sa cítiť, čo si myslieť..

Chýba nám dostatok čerstvého vzduchu, voľného pohybu, potrebných medziľudských kontaktov a dotykov, ktoré sme predtým brali ako samozrejmosť a ani sme ich nevnímali, no teraz nám tak veľmi chýbajú.. Zrazu sme zostali zatvorení doma a konzumujeme ešte viac obsahu médií a sociálnych sietí.. pred ktorých negatívnym dopadom nás už aj predtým vystríhali.. Ľudstvo sa rozdelilo na 2 tábory.. tých, ktorí môžu byť doma a tých, ktorí musia robiť v teréne a zachraňovať tak svet.. každý svojim dielom..  A medzitým vonku zomierajú ľudia.. a každý deň máme na tácke počty, koľko ľudí je v ktorej krajine nakazených a koľkí už svoj boj s vírusom prehrali.. a tie počty vo väčšine krajín narastajú.. viac či menej exponenciálne..

 

Neviete, ako sa cítiť? Predstavte si, že by ste vyššie uvedený scenár niekde čítali.. Pár mesiacov dozadu.. Asi by ste si nevedeli predstaviť byť v role tých ľudí.. A asi by ste si povedali, že by bolo úplne normálne cítiť sa prinajmenšom zmätení.. mať strach, úzkosti.. či záchvaty paniky..

Bolo by nenormálne, keby sa nás to nedotklo.. Nie sme predsa stroje.. Máme pocity.. a niekedy až toľko a tak intenzívnych, že si s nimi nevieme rady.. A to je teraz úplne normálne.. Sme v tom spolu.. 

 

Krízové situácie vždy vynesú na povrch tie najlepšie aj najhoršie stránky ľudí.. menia nás.. no žiaľ nie všetkých k tomu (naj)lepšiemu.. Dobrota tých dobrých ľudí sa konečne môže prejaviť naplno.. pomáhajú, aj keď ich o to nikto nežiada a idú sa rozdať.. častokrát na úkor svojho voľného času, spánku, zdravia či financií.. Tí, ktorí sa na všetko pozerajú pozitívne, to teraz majú síce ťažké, ale ich pozitívny pohľad môže podržať tých, ktorí to predtým nedokázali, no teraz to nutne potrebujú.. Tí zlí, sebeckí či neustále negatívne zmýšľajúci ľudia majú teraz ideálne podmienky na to, aby všetky svoje negatívne vlastnosti ešte viac rozvíjali.. Hejteri majú voľné pole pôsobnosti a hejtujú všetko, čo im príde do cesty.. akoby sme v tejto situácii potrebovali ešte viac priťažiť..

Všimla som si, že všetky negatívne veci (články, kauzy, hejterské komentáre..) a pocity majú takú vlastnosť, že dokážu svojou intenzitou zatieniť aj viacero pozitívnych vecí naraz.. Stačí, keď skonzumujeme nejaké množstvo takýchto „kontaminovaných“ informácií a budeme sa cítiť nanič niekoľko hodín.. možno aj dní.. Závisí od toho, ako často budeme dopĺňať „dávky“..

Niektorý deň som sa tak zamyslela nad všetkými tými naozaj zbytočnými hejtmi.. ktoré mám pocit, že sa momentálne šíria v oveľa väčšej miere ako predtým a nakazia nás aj keď sme doma, s čistými rukami a rúškom na tvári..

Kiež by sa dali zakázať hejty.. kiež by nastal zákaz vychádzania hejtov z hláv, úst a prstov behajúcich po klávesnici.. Aby sa prestala šíriť nenávisť.. A kiež by spolu s rúškom na tvári bolo povinné nosiť v srdci láskavosť.. a podľa toho konať..

Nežilo by sa nám tak v týchto ťažkých časoch oveľa príjemnejšie?

 

Na čo sa sústredíme, to narastá..

Sústreďme sa preto prosím, v záujme zachovania nášho duševného zdravia, na to dobré.. Samozrejme, nemôžeme ignorovať (no žiaľ, ani veľmi ovplyvniť) to, čo sa vonku deje, môžeme si však vybrať spôsob, akým budeme na všetko (ne)reagovať.. Skúsme sa riadiť nasledujúce dni týmito pravidlami..

  1. Zdieľajme hlavne to dobré, pozitívne.. čo nám robí radosť a prináša úsmev na tvári a pohodu v duši
  2. Pomôžme ako môžeme.. keď vieme prispieť finančne, prispejme, keď vieme pomôcť manuálne, urobme to, keď nevieme pomôcť inak, zdieľajme spôsoby, ako môžu pomôcť iní..
  3. Podporme ľudí, ktorých práca sa nám páči – objednajme si ich produkt alebo darčekový poukaz, zdieľajme ich tvorbu, napíšme im recenziu.. stojí nás to pár minút času či pár eur, no niektorých to dokáže podržať nad hladinou.. či dokonca zachrániť im podnikanie..
  4. Nešírme viac negatívnych správ ako je už aj tak v obehu.. nečítajme ich viac, ako je potrebné.. nezapájajme sa do negatívnych diskusií.. a prosím.. pred každou negatívnou správou, komentárom alebo hejtom, sa 10x zhlboka nadýchnime.. a potom choďme robiť niečo iné.. toto za to naozaj nestojí.. naozaj nepotrebujeme ešte viac negativity..
  5. Nevzdávajme sa a neprestávajme snívať.. Splnené sny sú jednou z najkrajších vecí v živote a ide z nich neskutočne pozitívna energia.. Už samotné snívanie nás dokáže odpútať od bežných starostí a privodiť príjemné pozitívne pocity.. Ak máme pocit, že sme sa ocitli v slepej uličke, vymyslime si plán B (C,D..) a hľadajme cestičky ako ďalej.. Hlavne, nikdy, nikdy neprestaňme snívať, pretože snívať znamená (chcieťžiť..
  6. Trávme čas podľa seba.. a toho, čo nám robí najlepšie.. nie podľa toho, čo sa na nás valí zo všetkých strán.. Nie, naozaj to nie je súťaž o to, kto bude najväčším majstrom v pečení chleba, kto bude mať najviac vyupratovaný byt, kto bude najviac cvičiť, kto sa naučí najviac cudzích jazykov či kto si urobí najviac fotiek s hashtagom #somdoma #ostavamdoma alebo selfičiek v rúšku s hashtagom #ruskoniejehanba..
  7. Pracujme na sebe.. pretože to, ako myslíme a ako sa správame je momentálne jedna z mála vecí, ktorú dokážeme ovplyvniť a mať pod kontrolou.. Pracujme na sebe, pretože na ceste za svojím najlepším ja nájdeme udržateľné šťastie a vnútorný pokoj, nech sa vonku deje čokoľvek.. (Práve tomuto sa venuje aj moja #beyourbestselfchallenge.. ktorú s vami zdieľam na stories na mojom Instagrame, vo FB skupine Best self challenge by Dream & live a čoskoro bude mať aj hmatateľnú podobu krásneho zápisníka Tajomstvo udržateľného šťastia, ktorý pripravujem v spolupráci s Jankou – Janka Dann a Baškou – Petit Peanut..)

 

Pokračovanie nabudúce..

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mohlo by sa vám pačiť