Domov Best self 2020 – rok (vydretých) zázrakov..

2020 – rok (vydretých) zázrakov..

od Katka

Ako sa začal váš rok 2020? Začiatok novej dekády, krásne okrúhle číslo a všeobecný tlak okolia nás nabádajú veriť, že tento rok musí byť špeciálny.. teda, že my si ho musíme spraviť špeciálnym.. a ja naozaj verím, že taký aj bude, lebo my to dokážeme 😉 ! Ešte stále nie je neskoro!

 

Neviem ako vy, ale ja som bola prvé januárové týždne už úplne presýtená všetkými tými motivačnými článkami, videami, výzvami a úlohami na prvých 30, 90 či rovno všetkých 366 dní tohto roka.. ktoré sa na mňa sypali zo všetkých strán.. Stále sa mi natískala otázka A čo sa stane, ak nestihnem(e) naskočiť na vlak a začnem(e) neskôr?

Vôbec nič!! Tak žiadne stresy.. 😉 Môžete začať kedykoľvek sa budete cítiť pripravené.. a možno tým posledným nakopnutím bude pre vás práve tento článok.. 😉

Na rok 2020 som sa začala tešiť už koncom minulého roka.. Od jesene som nastúpila na cestu za svojím najlepším ja a vedela som, že keď príde 1. január 2020, budem už pripravená.. otvoriť, privítať a začať aktívne pracovať na svojom roku zázrakov.. nie takých, čo vám len tak spadnú do lona.. ale takých, ktoré si najprv vysnívate a potom poctivo odmakáte.. so zanietením a s radosťou 🙂

Poznáte ten citát „Sometimes it takes years for a person to become an overnight success.“? Keď sa pozeráme rýchlo a povrchne, veľa úspechov nám môže pripadať (pri)rýchlych, zázračných, možno aj trochu nezaslúžených.. Keď sa však prizrieme bližšie, zistíme, že za každým veľkým úspechom je niekoľko rokov systematických malých krokov, veľkých snov, plánov aj sklamaní, viacero pádov, potknutí či odbočení z cesty, množstvo tvrdej práce, odriekania, presnívaných dní a prebdených (prepracovaných) nocí, podpory najbližších, známych aj tých menej známych, niekoľko zaváhaní a opätovného hľadania zmyslu svojej práce, projektu či dokonca seba samého..

.. kým sa výsledok tohto všetkého dostane nablýskaný na titulné stránky časopisov, do rôznych rozhovorov na internetoch.. webstránkach, blogoch, v rádiách, podcastoch, videách či televízii..

Rozhodla som sa, že rok 2020 bude pre mňa (a moje projekty) prelomový.. Bude to rok, keď sa prestanem skrývať, keď budem častejšie stáť nohami na zemi (aj keď budem mať hlavu v oblakoch), keď budem hľadať riešenia namiesto výhovoriek, keď pre splnenie svojich snov urobím naozaj maximum..

A môžete to spraviť aj vy! Pripravila som pre vás sériu 10 tipov ako na to.. 😉

V tomto článku vám predstavím mojich 7 nových cieľov, ktorými sa môžete aj vy inšpirovať pre lepšie organizovaný, úspešnejší a šťastnejší rok 2020.. a v ďalších článkoch vám postupne ukážem 3 moje overené zvyky z roku 2019, ktoré mi zmenili život a preto v nich budem určite pokračovať aj naďalej..

Tak poďme na to!

7 nových cieľov na rok 2020

 

1.) Každý deň o krôčik ďalej s pravidlom jednej (pol)hodiny

Pravidlo spočíva v tom, že si každý deň vyhradíte (minimálne) 30 minút na niečo, čomu sa chcete venovať, čo chcete rozvíjať, zdokonaľovať.. 30 minút nie je veľa, hlavne keď ide o niečo, na čom vám skutočne záleží.. Miška z Donee v jednom zo svojich článkov na blogu píše „V rozbehnutom kolotoči sa len s ťažkosťou dokážete rozhliadnuť a vyhodnotiť, ako sa vám páči okolie. Ste príliš zaneprázdnení samotným točením a rýchlosť kolotoča vás odpojí od vnímania časopriestoru.“ A presne tento článok ma utvrdil v tom, že naozaj je potrebné zastaviť sa, rozmýšľať, plánovať a konať aj mimo bežného zoznamu povinností, a.k.a. pracovného kolotoča.. Niekomu to možno stačí raz za čas, ja som sa tento rok rozhodla zastaviť sa každý deň.. minimálne na tú polhodinku..
Mám dlhý zoznam (volám ho „scary to do list“ 🙂 ) vecí, ktoré som chcela alebo mala urobiť už dávno.. ale buď som sa bála, nechcelo sa mi alebo to proste aktuálne nebolo prioritou.. a tak sa tie úlohy stále kopili a ja som ich tlačila pred sebou.. Nebolo to nič súrne, nič bez čoho by sa nedalo (pre)žiť.. no bolo to niečo, čo ma niekde v podvedomí stále zaťažovalo.. nevyriešená agenda.. veci s nálepkou „čo by stalo, keby.. (som urobila to či ono)??
Od začiatku januára si každý deň do diára značím 30 min projektu xy.. Sadnem si k počítaču, zapnem stopky na mobile a makám na veciach, ktoré som mesiace či roky odkladala.. Niekedy skončím pár minút po zaznení signálu, inokedy potiahnem ďalšiu polhodinku či hodinku.. Zakaždým mám skvelý pocit zadosťučinenia, že som pre svoj projekt niečo spravila.. Nemusí to byť veľa.. ide o to, aby som sa každý deň pohla o krôčik ďalej..
Ak to skúsite tiež, už za mesiac budete milo prekvapené, ako ďaleko ste sa tými malými krôčikmi dostali.. a koľko dlho odkladaných úloh ste spravili.. 😉

2.) Nedeľné snívanie každú nedeľu

Možno si myslíte, že taký „profesionálny dreamer“ ako ja má stále hlavu v oblakoch a sníva často a pravidelne.. Nebolo to tak vždy.. Niekedy som mala dokonca obdobia (a nebolo to tak dávno), keď som sa snívať bála a radšej som sa do snívania a plánovania ani nepúšťala, lebo som sa obávala, že to nedopadne tak, ako by som chcela a ja budem sklamaná..
Práve v tomto období som si v rámci svojej #bestselfchallenge vymyslela úlohu (pravidelného) snívania každú nedeľu..
Zo začiatku som z toho bola nervózna, nevedela som, nad čím mám vlastne rozmýšľať, aké sny mám v myšlienkach rozvíjať.. a musím sa priznať že pár nedieľ som tú hodinku nedeľného snívania odkladala tak dlho, až mi na to už čas nevyšiel a snívanie som presunula o ďalší týždeň alebo dva..
Na druhej strane, keď som tú hodinku snívaniu venovala.. vyhrabala niečo zo svojich snov, začala hľadať obrázky, ktorými by som si ten svoj sen vyjadrila, podporila a vizualizovala.. pristihla som sa pri tom, že som akosi podvedome v rámci tej hodinky začala rovno vykonávať kroky potrebné k jeho splneniu.. Takto som napríklad začala hľadať letenky a ubytovanie v New Yorku pol roka dopredu, čo by sa mi inak nikdy nestalo.. 🙂 A pomocou nedeľného snívania som oprášila aj svoj sen fotiť v Budapešti.. ktorý som si splnila už o niekoľko týždňov na to.. (výsledok v tomto článku 😉 )
Snívanie svoj zmysel.. je totiž prvým krokom za našimi snami a spokojným, šťastným a naplneným životom, preto ho nemôžeme zanedbávať! Veľakrát sme vtiahnuté do kolotoča rýchleho moderného života a zabúdame sa venovať tomu, čo je pre nás naozaj dôležité. Často pomôže aj to, že sa vôbec zastavíme a zamyslíme nad tým, čo chceme a po čom naozaj túžime, lebo v dnešnom svete sa nás to len tak nikto nespýta, ani nám to zázračne nesplní..
Preto som si na začiatku roka povedala, že sa budem nedeľnému snívaniu venovať každý týždeň. Aj keby to mala byť len polhodinka, stojí to za to.. Poďte to skúsiť tiež ;)!!

3.) Pravidelná meditácia

Momentálne som na tom tak, že moja meditácia je priamo závislá od toho, koľko máme doma zrelých banánov.. 😀 Pre tých, čo ma nesledujú na Instagrame, vysvetlím.. 🙂 Posledné mesiace som si vymyslela a veľmi úspešne zaviedla v rámci mojej rannej rutiny takýto zvyk: Spravím si „cesto“ na koláčiky – rozmačkaný zrelý banán, ovsené vločky a nasekaná horká čokoláda (pôvodný recept je od Angie, nájdete ho tu), vyformujem z nich kolieska (najnovšie srdiečka) a dám piecť. Tých 15-16 minút, kým sa koláčiky pečú, si vyplním meditáciou. Funguje to skvelo! Napriek tomu, že som predtým pravidelne nepiekla ani nemeditovala, týmto malým zvykom sa mi podarilo preniesť meditáciu do svojho bežného života.. Má to len jeden háčik. Tak veľmi som si meditáciu spojila s tým pečením, že keď mám iné raňajky alebo sa napríklad ponáhľam niekam na stretnutie, nemeditujem vôbec. A toto by som chcela zmeniť.. Aby som si tých pár minút našla aj mimo tohto môjho voňavého ranného rituálu, a pri náročných pracovných dňoch dokonca aj večer, aj keď len na 5 minút. Tak mi držte palce ;)!

4.) Zmena nastavenie mysle – mindset magic

To, ako a na čo myslíme, ovplyvňuje ako konáme aj aké (úspešné a šťastné) sme.. Ľutovať sa, umárať sa minulosťou, vyhľadávať prekážky či vymýšľať výhovorky ešte nikomu nič dobré neprinieslo.. Preto to skúsme tento rok inak, presne naopak! 🙂 Žiadne nedá sa, nie je to možné..
Verme si, verme, že to dokážeme, chváľme sa za všetky väčšie aj menšie úspechy, nebojme sa ukázať svoje prednosti, poučme sa z minulosti, pozerajme sa smelo do budúcnosti, plnými dúškami si užívajme krásy prítomnosti a hľadajme cestu a riešenia aj tam, kde sa iní vzdávajú..
S týmto bodom úzko súvisí aj ten ďalší..

5.) Skúsiť všetko, čo som kedy chcela

Kým neskúsime naozaj všetko, nemôžeme predsa zodpovedne vyhlásiť, že sa to nedá, však? 😉 Takže tento rok bude u mňa o všetkých tých veciach, ktoré mi kedy napadli, že by som ich mohla alebo chcela skúsiť, ale nakoniec som to nespravila..
Nebude to znieť nijako svetoborne, ale (takmer) všetky odpovede máme už v sebe.. vieme, čo všetko by sme mohli spraviť, vieme, ako by sme sa mali správať, aby sme boli lepšie a (aby boli aj naše projekty) úspešnejšie.. Možno nevieme ako presne to spraviť, no to zistíme za pochodu.. Idete do toho so mnou? 😉

6.) Hlavou v oblakoch, no nohami pevne na zemi

Tento rok som si naplánovala aj viac stretov s realitou.. 🙂 Ono je pekné mať svoje sny, mať svoje hobby projekty.. ale aby to dlhodobo dávalo zmysel, nemôže byť všetko zadarmo.. alebo „len tak pre radosť“.. A tak budem nútená pozerať na niektoré svoje projekty viac aj cez financie.. a nájsť balans medzi tým, čo si vysnívam a tým, čo prinesie peniaze.. bez toho, aby to ovplyvnilo a zmenilo celú ideu či koncept. A keďže sa budem držať bodu 4 a 5, verím, že to možné je!

7.) Pravidelné oddychové dni

Dlho som si nevedela vymyslieť posledný siedmy bod do tohto článku.. Postupne som však čím ďalej tým viac cítila potrebu vyvážiť všetky tie odvážne ciele a kopec roboty „navyše“ aj niečím takým (ne)obyčajným ako je oddych. Koncom minulého roka som dočítala knižku Nevyhorení (mimochodom odporúčam), o tom, že nič netreba preháňať, že oddych nie je luxus ale nevyhnutnosť a že bez duševného zdravia to nejde. Veľa z nás, ktoré máme kopec „svojich“ projektov popri „normálnej“ práci, víkendy či pracovnú dobu od 9-tej do 17-tej nepozná.. Nerobí nám problém pracovať dlho do noci či celý víkend.. naopak, často máme problém nejaký ten oddych si dovoliť a vychutnať.. lebo veď ešte toto musím, toto by som chcela, toto by som mohla spraviť..
Sama to tak mám, no viem, že to nie je správne.. Nikto nemôže dlhodobo pracovať na 100% (a viac) nepretržite.. Takže posledným mojím záväzkom do tohto roka je dopriať si voľnejší deň či aspoň večer, minimálne raz za týždeň..

Na aké ďalšie tipy a inšpirácie zo života sa môžete tešiť v ďalších článkoch?

3 overené, „staré dobré“ zvyky z roku 2019, v ktorých budem určite pokračovať aj v roku 2020

1.) Ranná rutina
2.) Večerná rutina
3.) Rande so svojím srdcovým projektom

 

Ak vás zaujíma viac ohľadom mojej #bestselfchallenge, budem veľmi rada, ak sa pridáte do súkromnej skupiny na Facebooku pod názvom Best self challenge by Dream & live.. Budem tam s vami zdieľať viacero tipov a budete medzi prvými, čo sa dozvedia o jednom špeciálnom tajnom projekte.. 😉 Teším sa na vás!

Sviečka: Luminia
Diár: Lady BOSS
5-ročný denník: Tam & späť

Mohlo by sa vám pačiť