Domov Bývanie Zútulnieva sa..

Zútulnieva sa..

od Katka

Krôčik po krôčiku, kúsok po kúsku.. s príchodom jesene som cítila, že sa u nás doma konečne zútulnieva.. Bývame tu viac ako pol roka a napriek tomu, že sa tu cítime príjemne, pohodlne a šťastne, stále som mala pocit, že tomu niečo chýba.. že niektoré kúty pôsobia tak trochu chladne..

Obývačkakuchyňou je najväčšou miestnosťou v byte a pohľad na ňu vás uvíta takmer priamo od vchodových dverí. Netrávime v nej síce najviac času, no jednoznačne je miestom najpríjemnejšieho denného odpočinku.
Dnes by som vás chcela pozvať na návštevu a predstaviť vám veci, ktoré mi v poslednom čase robia najväčšiu radosť..

Kráľovstvo dočasných riešení.. 🙂
Obrovská béžová sedačka dlho zívala prázdnotou.. Vedela som, že potrebuje nejaké vankúše na zútulnenie, no stále som sa k tomu nejak nemala.. Teda, presnejšie povedané, trochu som sa bála, že nevyberiem tie správne.. odtiene? veľkosti? materiály? Napokon som presvedčila samu seba, že to skúsim a ak sa mi to nebude páčiť, stále sa to dá vrátiť či vymeniť.
Ako prvý, ešte niekedy na jar, prišiel jemne lesklý vankúš s kruhmi v béžovej, hnedej a bledotyrkysovej farbe, ktorý skvelo zapadol a stal sa neoddeliteľnou súčasťou nášho bledomodrého (či bledotyrkysového?) kresla.. (na fotkách nižšie). Ostatné vankúše doplnili sedačku až začiatkom jesene.. spolu s pletenými dekami v neodolateľných pastelových farbách.. Samozrejme, opäť som sa ukľudňovala tým, že predsa, ak by sa to (nááhodou) farebne nehodilo, stále to môžeme vrátiť.. No nevrátili sme.. 🙂 A možno som to tak trošku aj tušila, keď som s tými vecičkami v náručí odchádzala z obchodu so spokojným úsmevom..

Tie farebné vankúšiky ma úplne dostali! Sú z tak príjemného mäkkého materiálu, že priamo nabádajú k tomu, aby ste sa pri nich pohodlne usalašili.. Toto miestečko v rohu sedačky je úplne najlepšie miesto na pozeranie filmov a keď som sa prvýkrát spustila medzi tie jemnučké vankúše a zakryla sa ešte bledoružovou dekou, srdce mi skákalo šťastím a spokojnosťou.. Správna kombinácia obľúbených farieb a príjemných materiálov dokáže divy, vyskúšajte ;)!

Druhé „zátišie“ s ružovou dekou som vytvorila na konci sedačky, ktorá je najbližšie k oknu.. Niečo mi tam však chýbalo.. No keď som konečne na tretíkrát podľahla pokušeniu kúpiť si ten rozkošný huňatý vankúšik s ušami, vedela som, že toto je presne ono.. 🙂 S tými zatvorenými očkami je pre mňa takým milým upokojujúcim prvkom celého „zátišia“.. 🙂

Kvety mi robia radosť v našom novom byte od začiatku. A odkedy sa mi nazbierali tieto 3 ružové nádhery na konferenčnom stolíku, pravidelne si ich dopĺňam kvetmi.. Lisianthus, ktorý dávam do vysokej vázy z ružového skla, zvyknem kupovať väčšinou s bielymi a bledoružovými kvietkami, no minule som mala šťastie na tento kúsok hýriaci odtieňmi ružovej. Toľko krásy a len za 2,5 € :)! A vydrží mi zhruba týždeň. Ružový svietnik bol jedným z prvých darčekov do bytu. Pripomína mi jeden svietnik, ktorý som dávno pradávno kúpila ako darček mamine.. Krásne láme svetlo.. či už denné, ked sa doň oprie alebo plameň sviečky.. Okrúhlu matnú vázičku zdobia pravidelne kvietky gypsomilky. Keď som nimi prvýkrát naplnila túto vázu, milo ma prekvapilo, akú jemnú, nežnú krásu spolu dokážu vytvoriť. Pohľad na drobunké kvietky v ružovej vázičke je pre mňa vždy balzamom na dušu.. Minimalistické.. a tak prekrásne.

Toto kreslo bol prvý kus nábytku, ktorý sme do nového bytu objednávali.. Krásna bledomodrá farba z internetu však bola v reáli trochu tyrkysovejšia.. Postupne som sa skamarátila aj s týmto odtieňom a pribúdali ďalšie a ďalšie kúsky v tejto „teplejšej verzii bledomodrej“.. 🙂 

Takže, takto to u nás v obývačke momentálne vyzerá..
Ktorý kútik na sedenie by ste si vybrali vy.. ;)? A aký dobrý film by sme si spolu pozreli :)?

Ďalším „dočasným“ riešením sú naše biele barové stoličky.. 🙂 Kým bolo pekne, zvykli sme na nich sedávať aj na balkóne a s pohárom ružových bubliniek v ruke sme si vychutnávali posledné teplé slnečné lúče. Teraz „prezimujú“ v obývačke.. Jedna je „schovaná“ za veľký kvetom a zvyknem si ju presunúť pred okno a kochať sa výhľadom.. len tak von alebo na západ slnka.. Od kedy si pamätám, sa mi páčili také tie posedenia pri oknách.. široká parapetná doska alebo čokoľvek, na čo sa dalo sadnúť a pohodlne si užívať výhľad von oknom.. Keďže sme zatiaľ nič lepšie na tento spôsob nevymysleli, ako dočasnú pomôcku máme tieto barové stoličky.. 🙂

Hnedé okná v našom byte mi dlho ležali v žalúdku a považovala som ich za jedinú škaredú vec z pôvodného stavu bytu, ktorej sme sa nevedeli zbaviť.. Postupom času som sa s tým už nejako zmierila a dokonca mi prídu útulnejšie ako biele.. Keď sme dali preč staré pokazené žalúzie v obývačke, bol to pre mňa malý sviatok :)! Konečne som sa mohla pozerať von oknom nerušene! Inak, kvietky boli jednou z prvých vecí, ktoré sme kupovali na zútulnenie.. Keďže máme veľmi slnečný byt, toto boli jediné kvetiny, ktoré to priame slnko vydržali.. 🙂 Keď som objavila papierové vrecká „našich“ farieb, bola som v siedmom nebi :)! A tá kanvica na vodu? Hotový dizajnový doplnok, čo poviete ;)? Dokonca ladí aj s tým drevenými rámom okna :D!

Instantné šťastie..
Kvalita dňa veľakrát závisí od kvality vnímania vecí okolo nás.. Nech sú to akékoľvek maličkosti, majú moc spraviť náš deň krajším..  Milujem výhľady z nášho bytu.. A keď zapadá slnko, všetko musí počkať, lebo mám oči len pre tú nádhernú oblohu.. Niekedy si ich len tak vychutnávam, niekedy sa chcem o tie krásne farby podeliť aj s vami (tí, čo sledujú moje instastories, vedia ;)..) No a niekedy vytiahnem aj foťák a pár kúskov tej nádhery si zvečním.. Tu je niekoľko z nich..


Súvisiace články:

Love affair..
Dream home.. coming soon..

Mohlo by sa vám pačiť