Domov Backstage stories The most wonderful time of the year..

The most wonderful time of the year..

od Katka

Tiež máte pocit, že si v tomto vianočnom čase všetky bežné veci vychutnávame viac ako inokedy? Pozeranie filmov nie je len zabijak času či totálny reset, ale naozaj príjemná oddychová aktivita, za pojedanie koláčikov na tých pár dní nemáme žiadne výčitky a spoločné chvíle s blízkymi tiež chutia akosi sladšie a sú pre nás tým najkrajším darčekom.. A z prestierania a večere či obeda sa stáva slávnostná udalosť..

Odkedy si pamätám, vianočné stolovanie bolo u nás vždy niečo „spešl“.. Stôl sme presunuli z kuchyne do obývačky, bližšie ku stromčeku, vytiahli najkrajší obrus, taniere aj príbory, vianočné servítky a posledných pár rokov som vianočný stôl zdobila aj anjelikmi a hviezdičkami.. Táto príprava spolu s balením darčekov vždy patrila k mojim obľúbeným vianočným „povinnostiam“, ktoré som vlastne ako povinnosti nikdy nebrala..

Minulý rok som bola na Vianoce prvýkrát v živote mimo svojho rodného mesta a tak som chcela niečo naozaj špeciálne.. čo bude ladiť s naším interiérom.. Oslovila som Silviu zo Susan & Sis‘ decore, či by sme nespravili článok s inšpiráciami na vianočné prestieranie.. (z ktorého som sa nakoniec aj sama na sviatky inšpirovala..) 🙂 A tak sa mi to zapáčilo, že sme si to tento rok zopakovali znova..

Ako tradične, po roku som úplne zabudla, koľko roboty to všetko obnáša.. 😀 Strávili sme asi 8 hodín chystaním, fotením a odpratávaním.. A aj keď som bola večer totálne zničená (a na výber a úpravu fotiek som nemala ani pomyslenia), už som vymýšľala a tešila sa na to, ako by sme to mohli spraviť nabudúce…. 🙂 Nepoučiteľná.. 😀

Oproti minulému roku som mala zásadnú požiadavku, spraviť výzdobu bez zelených vetvičiek.. (to som si ešte myslela, že budeme mať zasnežený umelý stromček..) Farebne sme ostali pri bielej a striebornej.. ale dali sme tentokrát priestor aj ružovej.. (čo vám poviem, sama som bola zvedavá, ako to vypáli 😉 , aj keď som vedela, že ružové Vianoce mať určite nebudeme.. 😀 )

Najprv sme vianočne vyzdobili obývačku a kuchynskú linku.. Bežným veciam sme dodali trochu sviatočného šmrncu rôznymi druhmi svetelných reťazí, pridali jednoduchý vianočný veniec a pár ozdôb a doplnkov.. V kuchynskej časti som v rámčeku vymenila citát za pohľadnicu od Dominiky, ktorá ma veľmi potešila a krásne farebne zapadla a namiesto hrnčekov sme na dosku vyložili dózy so sladkosťami, pretože sladké k Vianociam predsa neodmysliteľne patrí.. 😉

1. Biele Vianoce

Na prvú výzdobu sme použili pás bieleho šifónu, ktorý sme naaranžovali cez stred stola a doplnili jemnými svetielkami (2 jednoduché a 1 hviezdičkové). Pozdĺž stola sme porozkladali sviečky, svietniky a vianočné gule rôznych tvarov a veľkostí, dekoratívny stromček a niekoľko na bielo zafarbených šišiek.. Do svietnikov sme nasypali umelý sneh, aby sme podporili ideu bielych Vianoc.. Menovky sme upevnili o biele šišky a položili uprostred tanierov. Vedľa stromčeka sme postavili menu kartičku.

Táto výzdoba je veľmi jemná a decentná, nakoľko spája čistotu bielej a priehľadnej spolu s teplom horiacich sviečok..

2. Rozprávkové Vianoce

Striebornej výzdobe sme vdýchli život a príbeh práve motívom našej „Popelky“.. Nájdete tu preto jeden z jej 3 orieškov, koníka aj striebornú črievičku.. 😉 Jedna zo sviečok nesie nápis dream.. aby sme nezabúdali na to, že práve snívaním sa začínajú naše rozprávkové príbehy..  Tejto výzdobe opäť kraľujú sviečky v rôznych podobách (niektoré vyzdobené jemnou stužkou), doplnené vianočnými guľami v striebristej farbe, hviezdičkami, hviezdičkovou svetelnou reťazou, štipkou (umelého) snehu a „hviezdneho prachu“ (striebornými ozdobnými čriepkami).  

Menovky sme umiestnili na malé darčekové škatuľky rôznych veľkostí, do ktorých môžete schovať nejakú drobnosť a dopriať si dvojnásobnú radosť z otvárania darčekov.. 🙂 

3. Cukríkové Vianoce

Poslednú, ružovú výzdobu sme poňali ako totálny úlet 🙂 ale v konečnom dôsledku, myslím, že 9 z 10 kamošiek by vďačne sadlo za takýto cukríkový vianočný stôl.. 😉 (stále mi pri týchto fotkách napadá pesnička Candy Cane Lane.. ktovie prečo 😀 )
Cez stred stola sme položili kožušinkový pás (za obeť padla jedna umelá kožušinka podobná tej, ktorá zdobí sedačku v pozadí), vázu so „zasneženými“ kvietkami, niekoľko ružových vianočných gulí a sviečok.. Nemohli chýbať ani ružové vianočné stromčeky a do pohárov sme prihodili cukrové paličky (keby bolo na mne, pohádzala by som tam aj marshmallowky, ale zas netreba to prehánať.. 😀 ). Na každý tanier sme ešte položili „balíčky“ z dvoch druhov servítok, previazaných stužkou, spolu s menovkou..

Táto výzdoba je ako stvorená na babský vianočný večierok a pre všetky milovníčky ružovej.. 🙂

Ako sa vám páčili naše vianočné inšpirácie? Ktorá možnosť vás najviac chytila za srdce? A ako to tento rok bude vyzerať u vás doma? 

Výzdoba: Silvia – Susan & Sis‘ decore
Tlačoviny: Katka – Vanilkový kaktus design
Vianočnú pohľadnicu, menu kartu, menovky a kartičky na darčeky si viete stiahnuť v tomto článku

Mohlo by sa vám pačiť