Domov Backstage stories Nástenka snov..

Nástenka snov..

od Katka

Rozmýšľali ste niekedy nad tým, akú silu má vaše pracovné prostredie? Tak, ako sa lepšie cítite, keď vonku svieti slniečko, ako odchádzate plní energie zo stretnutia s pozitívne naladenými, usmievavými ľuďmi, tak aj prostredie, v ktorom denno denne sedíte, má veľký vplyv na to, ako sa vám bude pracovať..

Stačí pritom naozaj málo a krôčik po krôčiku si môžete budovať svoj vysnívaný pracovný kútik..

 

1. Poriadok nadovšetko!

Nebojte sa, ani u mňa to vždy nevyzerá tak úhľadne ako na týchto fotkách 😀 , no sama som už viackrát pocítila, že ako začínam mať stôl zaprataný vecami, tvorí sa mi akosi ťažšie.. Neporiadok na stole sa u mňa kopí hlavne počas hektických pracovných dní, keď neviem čo skôr.. a to je presne moment, kedy musím rázne zakročiť a všetko upratať.. Uprataný stôl = uprataná myseľ ;)! S čistým stolom a čistou mysľou sa mi dýcha a pracuje oveľa ľahšie..

Ak sa nabudúce budete cítiť zavalení povinnosťami, v strese, alebo zaseknutí v tvorivej kríze, skúste sa pozrieť okolo seba.. možno sa časť z tých problémov bude dať vyriešiť celkom jednoducho.. 😉 Upracte, vyvetrajte, zhlboka sa nadýchnite a pustite sa opäť do práce!

2. Srdcové záležitosti ♥

Ak je to len trochu možné, snažte sa čo najviac zútulniť svoj pracovný kútik. Vyberajte farby, ktoré sú vášmu srdcu najbližšie a pridajte aj zopár milých drobností, s ktorými sa vám viažu pekné spomienky.. Rámček s fotkou z dovolenky, hrnček s nápisom, darček od kamarátky či suvenír z výletu.. čokoľvek, čo vám vyčarí úsmev na tvári a príjemný pocit v srdci..

Môj aktuálny pracovný kútik doma sa vyvíjal asi 2 roky, kým sa dostal do formy, v akej je teraz.. Na začiatku, po presťahovaní, bol len biely stôl a biela stena.. Postupne som začala pridávať veci, a časom som zistila, že rozptýlený pohľad mi väčšinou uteká smerom doprava (keďže vľavo mám ešte jeden monitor, ktorý na fotke nie je a vpravo mám okno) a tak som si tam vytvorila pastelový kútik, ktorý mi vždy pohladí dušu a môžem sa opäť vrátiť k práci.. 🙂 Väčšinu roka mi ho zdobí aj kvietok, ktorý sme kúpili v Prahe, ale viackrát ročne ho vždy rada vymením za čerstvé sezónne kvety..

3. Nástenka snov ♥

Možno ste už niekedy počuli o nástenke vízií.. V skratke.. je to taká vizuálna pomôcka na dosahovanie vašich snov, ktorá funguje na princípe zákonu príťažlivosti.. Kým sú vaše sny a priania zahrabané niekde v útrobách vášho mozgu, pomaly zapadnuté prachom a nánosom množstva povinností, nikdy vás nebudú motivovať nakoľko, ako keď ich budete mať denno denne pred očami.. (Ak vás zaujíma viac o tejto tematike, odporúčam napr. článokvideo od Dominiky – Candy Grant alebo hľadajte „nástenka vízií“ či „vision board“)

Nástenka

Takmer 2 roky (!!!) som mala v pracovni nad stolom len holú bielu stenu, lebo som sa nevedela rozhodnúť, čo by sa mi tam páčilo (naj)viac.. 🙂 Či nejaké zarámované fotky alebo nástenka, kde si budem môcť jednoduchšie meniť obrázky alebo kombinácia oboch.. Nástenka sa mi vždy z praktických dôvodov pozdávala viac a Pinterest bol plný krásnych inšpirácií s mriežkovanými nástenkami.. len na Slovenku bol obrovský problém nájsť peknú bielu nástenku tohto typu..

Potom som však narazila na firmu Roxor design store, a moje plány na nástenku snov konečne začali naberať reálne kontúry.. ♥♥♥

Rozhodnutie o tom, ako bude vyzerať tá biela stena nad pracovným stolom bolo jasné – bude tam moja prvá nástenka vízií ;)!

Proces

Pôvodne som si prípravou nástenky snov chcela spríjemniť advent, no ako to už býva, posunulo sa to na neskôr..

Začiatkom roka som si sadla, zamyslela sa nad tým, čo naozaj chcem – v tomto roku aj do budúcna – a zapísala som si to.

Potom, vždy keď som mala chvíľu čas, som si hľadala vhodné obrázky, ktoré by moje sny a túžby mohli znázorňovať.. Pri tvorbe nástenky vízií a vizualizácii celkovo je dôležité, aby ste si predstavovali čo chcete čo najpresnejšie, do čo najmenších detailov, preto aj obrázky by mali byť čo najbližšie k vyjadreniu vašich snov..  Vedela som, že ma čaká niekoľko hodín googlenia a pinterestovania, aby som si nazbierala fotky a inšpirácie, ktoré budú vyhovovať aj mojim náročným kritériám.. 🙂

V tomto procese sa stalo niečo zaujímavé, čo som si povedala, že budem považovať za prvý úspech a znak fungovania nástenky vízií.. 😉

 

Už dlho ma otravovali škaredé čierne tašky na foťák. Profesionálna technika si však vyžaduje aj profesionálnu úschovu a zjavne väčšina výrobcov foto vybavenia si myslí, že 90% profesionálnych fotografov sú muži alebo že všetci milujeme čiernu farbu.. pretože s ponukou (najmä na Slovensku a v kamenných predajniach) to tak vyzerá.. väčšina tašiek je v odtieňoch sivej, čiernej a hnedej.. dizajn rovnaký ako pred 10 rokmi a čokoľvek trochu krajšie je príliš malé na to, aby sa tam zmestila moja výbava.. Minulý rok som už nutne potrebovala novú fototašku a opäť sme museli kúpiť klasickú čiernu, kde sa pohodlne zmestil foťák s battery gripom a 3 objektívmi.. Niekedy však vybehnem len s jedným objektívom a vtedy sa mi naozaj nechce ťahať so sebou tú čiernu oštaru..

A tak som začala hľadať na internete, či niekde neexistuje aj nejaká pekná fototaška ako stvorená pre ženy fotografky s romantickou dušou.. Veľa som toho nenašla a to, čo sa mi páčilo, bolo buď vypredané, malé alebo strašne drahé.. Nechala som to tak.. Dokonca som začala rozmýšľať, že si spravím nejakú DIY tašku.. kúpim tašku a potom také tie mäkké oddeľovače na jednotlivé časti foťáku.. Bežné kabelky však nemajú nosnosť ani rúčky či ramienka nastavené tak, aby udržali 3-4 kilá techniky.. + ďalšie osobné veci.. Prišlo mi to ako neriešiteľný problém a tak som sa zmierila s tým, že peknú fototašku mať nebudem.. (kým by som sa len nerozhodla dať si ju ušiť na mieru..)

Ked som si však spisovala veci, ktoré by som chcela, opäť som si spomenula na peknú fototašku.. konkrétne na jednu ružovú koženú, ktorá vtedy pred rokom buď nebola dostupná alebo bola príliš drahá.. Značne skepticky som naťukala do googlu „pink camera bag“.. Našla som ju, bola tam, hneď medzi prvými výsledkami vyhľadávania, no bála som sa ňu kliknúť, aby som zas nebola sklamaná.. Nakoniec som to predsa skúsila.. a objavila som moju fototašku snov! Bola tam, na anglickej stránke (ktorá dokonca doručovala aj na Slovenko), bola dostupná a dokonca v zľave ;)!!! A keď som zistila, že existuje aj model s kvietkovaným popruhom, skákala som od radosti a okamžite išla objednávať.. 🙂

Vidíte? Aj takto sa môže prejaviť sila nástenky vízií 🙂 Hľadala som len ilustračný obrázok už dlhšie zahrabanej túžby, že možno raz niečo podobné nájdem.. a nakoniec sa ten obrázok na nástenku ani nedostal, lebo kým bola hotová, svoju fototašku snov som už mala doma ;)!

Čo tým chcem povedať.. nevzdávajte sa.. rozmýšľajte nad vašimi snami.. nad aktuálnymi aj tými (dávno)minulými.. Možno sa stane skutočnosťou aj to, čo vám kedysi prišlo nemožné ;)!!!

Ďalšou položkou na mojom wishliste boli krásne nové fotoboxy.. také, ktoré som už roky obdivovala, na stále som sa nedostala k ich objednaniu.. buď som riešila niečo iné, dôležitejšie alebo som to odkladala na potom, keď budem mať nové logo Fotiek pre radosť.. Zobrala som ilustračný obrázok tuším béžového fotoboxu, vo Photoshope som ho upravila na bledomodrý podľa svojich predstáv (kedysi táto farba ani nebola v ponuke) a dorobila som si tam aj svoje logo.. Teraz už mám prvé 2 prototypy v krásnych pastelových farbách a čakám na ďalšie, už s vyrazeným logom.. ♥♥♥

Keď som mala nachystaných viacero fotiek, trochu som ich upravila tak, aby mali jednotný štýl a ladili spolu. Vybrala som ešte niekoľko z mojich obľúbených citátov, ktoré som si posledné roky chystala do podobnej grafickej podoby, že jedného dňa si ich dám na nástenku.. 🙂 Opäť som ich farebne prispôsobila tak, aby sa dali medzi sebou kombinovať.. (Na konci článku ich nájdete aj v plnej veľkosti na stiahnutie ;))

Vyrátala som si optimálne rozmery fotiek na nástenku a vytlačila skúšobne na obyčajný kancelársky papier, aby som si vedela lepšie predstaviť, ako budú vedľa seba vyzerať a ako ich bude najlepšie rozmiestniť..

Potom som si ich objednala v Saal Digital ako retro foto – na štýl polaroid fotiek. Vždy sa mi tieto fotky páčili (len ich kvalita mi nestačila) a na nástenkach vždy vyzerajú skvelo! Navyše evokujú už prežité udalosti, takže podvedome ešte viac umocňujú vizualizáciu, ktorá by mala fungovať na princípe, že si predstavujete, že veci, ktoré chcete, už máte, alebo že zážitky o ktorých snívate, ste už prežili.. 😉

 

Ak si chcete podobnú nástenku vízií s „polaroid“ fotkami spraviť aj vy, môžete využiť zľavu 500 Kč / 20 Eur (pri objednávke nad 1000 Kč) s kódom „dreamandlive“ na stánke Saal Digital 😉 Ja som kombinovala všetky 3 veľkosti, aby som dosiahla rozmanitý vzhľad a niektoré fotky, ktoré sa mi viac páčili v klasickom formáte, som dala vytlačiť ako klasické fotky.. 😉

Sny

Na nástenku som nedávala všetky moje sny.. Vyberala som fotky, ktoré sa mi páčili a ktoré dokázali znázorniť moje sny a túžby.. Tie som poprepletala s mojimi obľúbenými citátmi, so „záchytnými“ slovami, ktoré sú pre mňa dôležité a dotvárajú tak celkový feeling nástenky..  Neviem, či je to úplne nástenka vízií.. mne to pripadá ako niečo medzi moodboard a visionboard.. a preto ju volám radšej mojou nástenkou snov.. 🙂 To však nič nemení na tom, že už niekoľko dní na mňa pôsobí veľmi príjemným, pozitívnym a motivačným dojmom a budem naďalej veriť v jej silu podporiť a zhmotniť moje sny.. 😉

♥♥♥

Veľa z fotiek, ktoré som použila, v sebe skrývajú viacero väčších či menších snov a to je presne to, čo ma na tom baví.. Fotka z rozkvitnutého Paríža nie je len o tom, že sa chcem opäť do Paríža vrátiť na jar fotiť.. ale je pre mňa pripomienkou toho, ako som sa vtedy v roku 2015 cítila, keď som prvýkrát v Paríži fotila 2 dvojice, ktoré si tam plnili svoje sny.. Portrét krásnej modelky v sebe zahŕňa plány nafotiť krásne jarné portréty, ale aj vyskúšať ružové líčenie či ružové vlasy.. 😉

Nástenka snov, vízií, alebo volajte to, ako chcete 🙂 , je proste skvelá.

 

♥ Jej tvorba je zábava, pri ktorej sa zároveň venujete sebe a podpore svojich snov, na čo v bežnom kolotoči práce a iných dôležitých povinností, často zabúdame..

♥ Je krásnym interiérovým doplnkom, ktorý má úžasnú osobnú pridanú hodnotu – nikto jej nebude tak dokonale rozumieť ako vy.. 😉

♥ Bude na vás na vašom pracovnom mieste pôsobiť príjemným, pozitívnym a motivačným dojmom – tým, že budete mať svoje sny na očiach, budete na ne viac myslieť a  následne aj viac konať 😉 !

 

A o to presne ide.. aby ste sa od obrázkov vo svojej mysli a na nástenke snov dostali k reálne prežitým skúsenostiam a zážitkom.. Aby ste (len) nesnívali, ale svoje sny aj žili.. 😉

♥♥♥

FREE PRINTABLE by Katka – Dream & live
Click to view and download fullsize version ♥

Nástenka: ROXOR Design Store
Tlačené foto: Saal Digital
Hrnček: Mugs Nikky & Nikky
Darčekový poukaz na fotenie: Fotky pre radosť
Inšpirácie/zdroj foto na nástenke: @jovanarikalo @hobopeeba @pinterest

Mohlo by sa vám pačiť