Domov Backstage stories Niekde medzi knihou a časopisom..

Niekde medzi knihou a časopisom..

od Katka

Minule som tak rozmýšľala, že toto nové číslo magazínu sa tvorilo zo všetkých najdlhšie.. a asi aj najťažšie.. Chcela som, aby bolo o hodný kus lepšie ako to predošlé, termín dokončenia sa stále odsúval a keď už som mala pocit, že sa blížime ku koncu, do cesty pribúdali ďalšie a ďalšie prekážky.. Dokopy sa rodilo zhruba 5 mesiacov.. Za ten čas by niektorí vytvorili aj knihu! A kniha by sa považovala za vážené dielo a veselo by sa predávala za viac ako 10 Eur, na lepšom papieri a s obrázkami kľudne aj cez 15 Eur.. Časopis je však „len“ časopis a ľudia sú zaň ochotní dať možno tak 3 Eurá.. Prečo je to tak?

Vŕtalo mi to v hlave a tak som si dala tú námahu a našla si definície časopisuknihy.. 🙂 a tým sa len potvrdilo to, čo som si myslela dlhú dobu..

Dream & live JE niekde medzi knihou a časopisom..

Googlila som dokonca aj pojem slow magazine.. Veď keď sa ľudia a ich postoje pomaly menia.. a v tejto superrýchlej dobe sa rozširuje slow fashion, slow food či slow travel.. mohol by predsa existovať aj slow magazine.. ako protiklad rýchlych plátkov plných bulváru, senzácií, zázračných tipov, overených diét, beauty trikov či trendov na jednu sezónu.. Ako prvý mi našlo austrálsky magazín s názvom Slow, s podtitulom „Good things take time“.. súhlasne som kývala hlavou pri čítaní hlavnej myšlienky.. a tak mi úplne unikla posledná správa, pri krásnom obrázku, ktorá ma teraz zasiahla oveľa viac, ako by sa čakalo od nového návštevníka tejto stránky.. Po niekoľkých rokoch končia.. Bez udania dôvodu.. aj keď ten dôvod tuším.. a je mi dôverne známy.. Veľmi smutné správy..

Ďalej som sa doklikala aj k výrazu slow journalism a ďalšiemu slow (journalism) magazínu.. Ak máte záujem, prečítajte si viac sami.. Je to celé dosť rozsiahla problematika, ktorú som tu nechcela riešiť, len načrtnúť..

Že niekde vo svete sa už niečo takéto deje.. viac či menej úspešne.. No stále existujú ľudia, ktorí dokážu oceniť kvalitnú prácu, ktorá potrebuje svoj čas.. 

Keď som s magazínom Dream & live začínala, ani mi nenapadli vyššie spomenuté pojmy.. No napriek tomu som chcela, aby každé číslo bolo kvalitné a pekné zvonka aj zvnútra, aby bolo nadčasové a aby čitateľom ponúkalo viac ako bežne dostupné komerčné časopisy.. Veľmi rýchlo (v priebehu niekoľkých mesiacov :D..) som si dala dokopy, aký by ten môj a hlavne VÁŠ vysnívaný „časopis“ mal byť..

 

Čítanie Dream & live magazínu má byť zážitkom. Máte si ho vychutnávať.. po všetkých stránkach a na každej jednej strane.. Cez kvalitný papier, fotky robené srdcom, príjemnú grafiku s motivačnými citátmi až po inšpiratívne príbehy a články s ľuďmi, ktorí si svoje sny plnia.. Už počas listovania sa máte uvoľniť a usmievať, po prečítaní jednotlivých článkov zas zamyslieť, ako ďalej so svojím snom.. Dream & live nemá byť „na jedno použitie“.. máte sa k nemu opätovne s láskou a úsmevom vracať.. Má tu pre vás byť vždy, keď potrebujete zlepšiť náladu či trošku nakopnúť.. Má byť najkrajším a najľudskejším časopisom, aký ste kedy držali v rukách.. A má sa dotknúť nielen vašich prstov, ale najmä vášho srdca..

 

Vaše reakcie mi potvrdzujú, že sa nám to podarilo v prvom čísle a verím, že to bude platiť aj pri novom čísle. (Jediné pripomienky boli, že by ste chceli viac textov, viac do hĺbky a citáty skôr v slovenčine – namiesto anglických. Vyhovela som vám a preto v novom čísle nájdete dlhšie články a citáty v slovenskom (príp. českom) jazyku. Rozsah je tak zas o niečo väčší..

350 fotografií z viac ako 20 fotení na 180 stranách..

 

A čo to znamená v praxi? Niekoľko tisíc nafotených záberov a nespočetne veľa hodín triedenia, výberu a úpravy fotiek tak, aby presne zapadli na svoje miesto v stránkach magazínu.. aby vám vyčarili pohodu v duši a úsmev na perách.. ♥ Tisíce najazdených kilometrov a desiatky hodín práce s textom.. vymýšľanie konceptu, okruhov, otázok, korektúr + samozrejme čas ľudí, ktorí sa v magazíne ocitli – príprava na fotenie, maily/správy/telefonáty/stretnutia, samotné fotenie, tvorba textov, ich úpravy.. + práca našej grafičky Katky, aby bolo na stránkach všetko pekne na svojom mieste, spolu s originálnymi grafickými prevedeniami motivačných citátov, ktoré krášlia a dotvárajú celkový dojem a pôsobenie magazínu + jazykové korektúry od kamarátky Evky, ktorá ich robila často po nociach, na materskej, popri dvoch malých deťoch.

Za seba môžem povedať, že všetka moja práca pre magazín (ktorá zabrala bezkonkurenčne najviac času) prebiehala popri mojej normálnej práci, počas sezóny fotení, popri blogovaní a čase pre rodinu.. a občas aj pre seba. V jednom rozhovore som na otázku ohľadom inšpirácii a tvorivej krízy odpovedala: „Na tvorivé krízy neverím 🙂 Verím na čas oddychu, ktorý nás nakopne na ďalšiu tvorbu ;)“ Preto keď som mala pocit, že potrebujem vypnúť, dopriala som si oddychový čas pre seba, aby som potom opäť plná energie mohla pokračovať v často na pohľad nikdynekončiacej práci.. Za ten čas sme riešili aj jednu veľmi nepríjemnú záležitosť, kedy sa mi začali objavovať zdravotné problémy, ktoré sa neskôr prejavili opäť pri riešení (neúspešnej) crowdfundingovej kampane.. A tak sa z môjho malého nevinného hobby projektu pre radosť zrazu vyvinula celkom seriózna stresová záležitosť, ktorá sa už o pár dní našťastie chýli ku koncu..

Napriek tomu, že toto obdobie nebolo vôbec jednoduché, bolo aj krásne, plné splnených snov a spolupráce s výnimočnými ľuďmi.. A hlavne, veľmi veľmi poučné..

 

Niektoré sny potrebujú čas, potrebujú dozrieť.. alebo potrebujeme dozrieť my.. Myslím, že v tomto prípade poriadne dozrelo aj toto číslo magazínu a taktiež moje vnútro.. 🙂 Už len matne vidím tú osobu, ktorá stála pred začiatkom leta plná energie, snov, plánov a verila, že sa jej podarí do konca júla pripraviť celé toto číslo.. Moje – len o pár mesiacov staršie, no o toľko ostrieľanejšie a múdrejšia – „ja“ sa nad tým môže len jemne pousmiať.. takým tým úsmevom, ktorým sa smejú starí ľudia bláznovstvu a pochabosti mladých.. ♥♥♥

 

Na čo sa môžete tešiť v novom čísle magazín Dream & live..

Tereza in Oslo

Prvý a (textovo) najrozsiahlejší článok.. Jedna z najznámejších a najobľúbenejších českých blogeriek, teraz už aj mamina malého Wiliama a autorka knihy Šlehačková oblaka, Tereza porozpráva o svojom blogu, agentúre Elite bloggers, o láske a rodinnom podnikaní. Prezradí svoj pohľad na súčasnú blogerskú scénu, pridá tip pre začínajúcich blogerov a taktiež ako na úspešný startup. Dozviete sa aj, aké bolo písanie jej vysnívanej knihy, ktorá sa už pár dní po vydaní stala bestsellerom.
Backstage: Kvôli tomuto foteniu sme išli na otočku do Prahy. S Terezkou sme sa rozprávali a fotili v Elite bloggers Hub-e, čakali na Johniho, ktorý sa zdržal na hodine češtiny a stihli posledných 5 minút zapadajúceho slnka pomedzi domy, pri fotení na Náplavke..

Patty Robert World

Vlogeri Patty s Robertom vám priblížia svoj svet, Patty porozpráva o svojej ceste za vysnívanou prácou a spolu s Robertom prezradia tajomstvá harmonického vzťahu, pozitívneho života s úsmevom a nadhľadom aj ako si vytvoriť svoju prácu snov.
Backstage: Aj kvôli tomuto foteniu sme išli na otočku do Prahy. Prvú polovicu sme fotili u Patty a Roberta doma, z tohto fotenia vznikli fotky aj na ich pripravovanú stránku. Zvyšok dňa sme strávili prechádzkou na Petřín a ukončili krásnym výhľadom na Prahu.. Prvýkrát som videla youtuberov v akcii 🙂

Slovenské Provensálsko – Levanduland

Levanduľové dievčatá Tatiana a Simona predstavia, ako vznikol ich levanduľový sen, ako to u nich vyzerá počas sezóny i po nej a podelia sa aj o tipy ako rôzne využiť levanduľu..
Backstage: Keď sme prišli na miesto, bolo zamračené a tak sme fotili väčšinu času. Raz nám Simonka so smiechom spadla z rekvizity – starého bicykla a celkovo sme sa na fotení veľa nasmiali.. 🙂 Nakoniec, tesne pred západom, slniečko predsa len vykuklo a doprialo nám tak ešte pár minút fotenia s luxusným zlatistým svetlom.. To ste mali vidieť, ako sme skákali od radosti :)!

Splnený narodeninový sen v Provensálsku

Fotografka Katka (teda ja :)) porozpráva o tom, ako chutí splnený sen v levanduľových poliach v Provensálsku a poradí aj ako na krásne fotky z tohto magického miesta.
Backastage: Pôvodne sme mali v ten deň fotiť jednu milú dvojicu na svadobnej ceste. Žiaľ, zrušili im na poslednú chvílu let a celá skladačka dokonale naplánovaného honeymoonu s fotením v levanduľových poliach sa v momente zrútila.. :/ „Vďaka“ tomu sme mohli moje narodeninové fotenie uskutočniť práve v deň mojich narodenín.. Tomino, môj dvorný fotograf, bol celý doštípaný a ja som sa snažila každých pár minút opatrne vytriasať zablúdené včely spod vrstiev tylu tej najkrajšej sukne zo salónu Peter a Lucia a nerobiť pri tom paniku.. 😀

Párty doma – inšpirácie

Gabika a Lenka z FlorDeLuxe priblížia viacero tipov ako na jednoduché, no zároveň veľmi efektné inšpirácie na párty s kamarátkami a romantický večer vo dvojici. Danka zo Shaty poradí ako si vybrať tie správne šaty. A nebude chýbať ani zaujímavý rozhovor s Gabikou a Lenkou o ich krásnej práci, ktorá je (dočasným) umením..
Backstage: Malo nás byť viac, malo byť nachystaných viac rôznych dobrôt na inšpiráciu a fotenie malo byť hotové ešte predtým než začne na miesto svietiť slnko.. O tom, že to dopadlo úúplne inak si môžete prečítať viac v tomto článku.. 
Cez rozprávkové ilustrácie moderných princezien sa dostanete k rozprávkovému rozhovoru s ich autorkou –
Zuzkou Verbovskou. Dozviete sa, ako sa k tejto práci dostala, ako taká rozprávková postavička vzniká, ako aj čo pre ňu znamená rozprávkový život či aká je jej predstava modernej princeznej..
Backstage: Toto je jediný článok, pri ktorom neboli použité fotky danej osoby. Zuzka ma svojou tvorbou a prístupom oslovila natoľko, že som sa rozhodla urobiť výnimku a spraviť s ňou rozhovor aj napriek tomu, že sme fotenie nevedeli zrealizovať. 

Darčeky, ktoré očaria..

V novom čísle nájdete overené inšpirácie na krásne a originálne darčeky či už na kolaudáciu alebo len tak pre radosť..
Backstage: Fotenie týchto inšpirácii prebiehalo na viackrát a preto celkovo zabralo asi najviac času (s výnimkou bonusových fotení)..

Mini Diamond

Oblúbená mama blogerka Silvia porozpráva, ako sa dostala k blogovaniu a čo pre ňu znamená, taktiež o princeznej Natálke, cestovaní a plnení snov..
Backstage: Kvôli tomuto foteniu sme išli na otočku do Trenčína, no čo viac, Silvia „dotrepala“ polovicu ich detskej izbičky z Rakúska, kde doteraz bývali, aby sme mohli nafotiť Natálkinu izbičku vonku.. pred ružovou stenou.. Keď sme prišli na miesto, zistili sme, že na ružovú stenu svieti priame slnko, čo bolo v lete, teple a na fotenie s malým dieťaťom úplne nemysliteľné. Po niekoľkých minútach sme však situáciu vyriešili tak, že sme celé fotenie absolvovali v tieni obrovského slnečníka reštaurácie Atrio, kde nám umožnili uskutočniť celé fotenie.. 🙂

Lover a Hater na cestách 

Jednoznačne najvtipnejší článok celého čísla. Veronika a Karol, a.k.a Lover a Hater z cestovateľského blogu She makes me travel vám dovolia nahliadnuť do ich hláv ako aj do procesu vyjednávania o ďalšiu dovolenku..
Backstage: Pri tomto fotení som sa nemohla prestať smiať :))! Ako jediný z článkov bol hotový najprv text, až potom fotky, takže sme fotky „šili na mieru“ textom a bolo to naozaj veľmi zábavné.. Hlavne keď to bolo zhodou okolností prvé spoločné profi fotenie Veroniky a Karola a zároveň aj niečo ako „rande fotenie“ a.k.a. skúška fotenia pred ich svadbou, ktorá nasledovala pár dní po našom fotení v Hainburgu..

Stena plná príbehov – DIY inšpirácia

Silvia zo Susan and Sis‘ decore poradí ako na vlastnoručne pripravenú galériu – stenu plnú príbehov, krok po kroku.
Backstage: Milujem príbehy na pokračovanie a tým, čo nás sledujú dlhšie, určite neuniklo, že Silvia s malou Alžbetkou v brušku sa objavila už v predošlom čísle magazínu.. 😉

BONUS 1 – Patty & Robert wedding

Kvôli Paťke a Robertovi sme urobili výnimku a v Košickej Belej sme prvý septembrový víkend fotili pravú východniarsku svadbu.. 🙂 A kedže bola naozaj krásna aj po vizuálnej stránke, rozhodla som sa zaradiť niekoľko fotiek z nej aj do magazínu. Paťka s Robertom pridali svoje dojmy..

BONUS 2 – Lover & Hater Cinque Terre honeymoon

Veronika s Karolom mali svadbu presne deň pred Paťkou a Robertom, verili by ste tomu.. :)? S nimi sme však spontánne, celkom na poslednú chvíľu, zbúchali plán na honeymoon fotenie v čarokrásnom prostredí Cinque Terre, ktoré otváralo ich medové týždne v podobe roadtripu po Taliansku.. Počasie nám moc neprialo a jediný pekný deň nás čakal hneď prvý deň po príchode.. To znamenalo, že čerství mladomanželia (presne týždňoví) na striedačku celý deň šoférovali na severozápad Talianska a na druhý deň vstávali asi o 4tej, aby sa stihli nachystať a aby sme boli na mieste pred východom slnka. Fotili sme, s prestávkami, celý deň, až do západu slnka.. Odmenou nám však bola všetka tá nádhera a neskutočná energia, ktorá sa nám počas celého dňa dostávala od ľudí naokolo.. Ako správni cestovatelia do článku okrem svojich dojmov primiešali aj niekoľko tipov.. 😉 

♥♥♥

Toľko „v skratke“ o novom čísle magazínu Dream & live s názvom „Sny… z lásky utkané“ Ak sa ho neviete dočkať rovnako ako my, predobjednajte si svoj výtlačok, lebo o pár dní už môže byť neskoro. Tlačiť sa totiž bude len limitovaný počet.

Ak sa vám tento článok a myšlienka „slow“ magazínu snov páči, zdieľajte so svojimi priateľmi..

♥♥♥ ĎAKUJEME ♥♥♥


Súvisiace články:

Jedna veľká životná skúška, poďakovanie a čas na plán B..
Veríte v krásu splnených snov?
Sny.. z lásky utkané..
Príbeh jedného časopisu..

 

Mohlo by sa vám pačiť