Domov Motivácia O Vianociach po dospelácky a „to do listoch“..

O Vianociach po dospelácky a „to do listoch“..

od Katka

Už pár týždňov mám za úlohu vymýšľať si darčeky na Vianoce, Tomino ma týmito otázkami bombarduje už od začiatku novembra :).. Po viacerých (nie celkom úspešných) pokusoch vymyslieť niečo „kúpiteľné“ som sa konečne dopracovala k tomu, čo by som najviac chcela.. No to sa kúpiť nedá.. dá sa na tom len (spolu)pracovať :).. A je tým práve ten tajný koncept Sweet Wedding Dream-u, ktorý sa postupne buduje v mojej hlave už dlhšiu dobu, no zatiaľ o ňom vie len pár ľudí..
Dnes mi však napadol trošku iný koncept.. 🙂 Na Vianoce po dospelácky :).. Niekedy mi príde trošku ľúto, že už nezažívam tú detskú radosť z Vianoc, z toho, že sa len tak – pretože sú Vianoce a ja som poslúchala 😉 – splní to, po čom najviac túžim.. Ach, kam sa podela tá ľahkosť bytia a toho, že to niekto urobí za nás :)?!? V dospeláckom svete si väčšinou musíme všetko spraviť sami.. sny nám neplní sympatický deduško v červenom či rodičia, musíme si ich plniť sami.. veci nám nepadnú samé do lona, musíme na nich tvrdo pracovať.. A hlavne, veľakrát je to dlhočizný proces, bez istoty, že nejaký konkrétny deň príde vytúžená odmena.. Vianoce, ani život ako taký už nikdy nebudú také, ako kedysi v detstve..
Na druhej strane, je to strašne fajn, uvedomiť si, že to všetko je naozaj len a len v našich rukách.. A viete, ako sa spieva o tom, aké by to bolo krásne, keby bol každý deň ako Vianoce.. Predstavte si tú nádheru, že by ste Vianoce mohli zažívať aj po Vianociach.. nie len raz do roka, ale toľkokrát, koľkokrát sa vám zachce alebo podarí.. 🙂
Tu je môj recept na Vianoce po dospelácky: Vychutnajte si čaro Vianoc, pohodu a všetky malé radosti a darčeky a ten veľký (po ktorom najviac túžite), ktorý si viete dať len vy sami, si vychutnávajte priebežne celý rok.. Ak máte sen, niečo, čo sa nedá kúpiť, ale musí sa to dosiahnuť, naplánujte si jednotlivé kroky, dajte si kľudne aj darčekový poukaz na splnenie tohto sna, alebo tajný manuál, čokoľvek, čo vás rozosmeje, no hlavne motivuje k tomu, aby ste sa v novom roku s radosťou vrhli do plnenia a odškrtávania položiek v to do liste :).. Každý malý úspech, každá poctivo splnená úloha, každý krok, skok či výskok od radosti na ceste za vaším snom tak bude pre vás malými Vianocami.. 🙂
Minule sme sa s kolegom rozp
rávali o tom, ako začať realizovať veľké zmeny.. ako od skvelých myšlienok prejsť ku konkrétnym plánom.. ako sa pohnúť a dostať tam, kde by sme sa chceli ocitnúť.. a tak som vytiahla svoju teóriu o prospešnosti a priamom pozitívnom vplyve to do listov na dosahovanie cieľov a keď som sa počula ako o tom rozprávam, naozaj mi to všetko dávalo zmysel.. Napadlo mi, že vám o tom napíšem :).. Nechcem tu moc mudrovať, no mám to odskúšané na vlastnej koži, takže na tom asi niečo bude :)..
Niekedy mám toho toľko, že v duchu len zo zúfalstva behám do kolečka a neviem čo skôr.. asi to poznáte :).. Mám pocit, že je toho hróóózne veľa a že nemám šancu to stihnúť v nejakom rozumnom čase.. Keď sa konečne dokopem k tomu, aby som si spísala to do list, moje splašené vnútro sa ukľudní, lebo vidí, že toho nie je nekonečne veľa, ale len toľko alebo tamtoľko.. skrátka, spočítateľný zoznam vecí, ktoré pekne krásne začnú odsýpať, keď na nich postupne začnem pracovať.. Každé jedno odfajknutie položky na to do liste potom zlepšuje vnútornú pohodu, zmenšuje stres a priamo úmerne zvyšuje radosť z postupne sa blížiaceho „konca“ resp. cieľa.. Závisí od toho, či sú to povinnosti, ktorých sa chcete zbaviť alebo jednotlivé kroky k splneniu cieľa.. :)..
S povinnosťami to ide ľahšie.. jednoducho preto, lebo musíte.. Premyslíte si čo treba, spíšete, zatnete zuby, vykonáte a hotovo.. O niečo ťažšie, resp. pomalšie to je zvyčajne so snami, s cieľmi, ktoré si ľudia dávajú.. na neurčito.. Poznáte to.. „raz by som chcela ísť tam“.. „keď budem mať veľa času, začnem sa venovať tomu“.. „niekedy určite vyskúšam tamto“.. Keď je to „len“ pre vás a netlačí vás žiaden deadline, väčšinou sa tieto sny odsúvajú.. Vždy je totiž niečo, čo je dôležitejšie, vždy je predsa málo času, kopec povinností, ktoré jednoducho musíte stihnúť urobiť.. a len občas si vzdychnete pri predstave, aké to bude krásne, keď sa to raz splní.. Asi už tušíte, kam smerujem.. 🙂 Takto to jednoducho nikdy nepôjde.. Raz sa totiž zobudíte a zistíte, že tri z piatich snov sú už neaktuálne, tak nejako preexpirovali a už po nich ani netúžite, na jeden sa cítite byť starí a nad tým posledným už len mávnete rukou.. No nebudem tu maľovať katastrofické scenáre, dá sa tomu veľmi ľahko pomôcť práve to do listom :)!
Snívanie samotné vás k splneniu sna nedostane. Takisto je to aj s nápadmi.. Mať nápad je síce super, no reálne to neznamená vôbec nič.. Kým to všetko máte len v hlave, nikam sa neposuniete.. Aby som však nebola príliš tvrdá, je to predsa len krok č. 1 :).. Je to základ, na ktorom budete budovať.. Nápad treba rozvíjať, rovnako aj sen treba rozmeniť na drobné.. Každá chvíľka, keď sa v mysli zapodievate touto ideou, sa počíta.. Treba však o tom aj hovoriť.. a treba si to začať spisovať.. Platí totiž to, čo som tu už o pár riadkov vyššie spomínala.. Keď si spíšete jednotlivé kroky a úlohy, začne to byť hmatateľné, počítateľné, reálne a zvládnuteľné.. Budete mať na očiach, čo vás čaká.. a možno vám časom napadnú aj ďalšie veci, ktoré z toho vyplývajú a na začiatku ste s nimi nerátali.. Budete skladať skladačku a kúsok po kúsku sa blížiť k „postaveniu“ celého plánu.. Áno, realita bude nakoniec aj tak iná a hodí vám pod nohy prekážky, ktoré vám ani vo sne nenapadnú.. ale nakopne vás to dostatočne na to, aby ste sa vydali na cestu namiesto toho, aby ste mali len hlavu v oblakoch a prešľapovali na mieste..
Keď som si pred viac ako rokom a pol robila šablónu na prvý to do list, dala som si tam aj kolónku „priority“. Ak totiž máte viacero vecí, ktoré riešite súbežne, je dobré mať na očiach aj to, čo je pre vás prioritou.. Bude to tam svietiť a odrážať útoky všetkých výhovoriek :).. Keď raz totiž niečo veľmi chcete, zaslúžite si, aby sa vám to splnilo.. A ja vám to z celého srdca prajem..
No teraz šup šup vyrobiť si darčekový poukaz na váš veľký sen a pripojiť k nemu aj to do list ;).. Ja idem urobiť to isté.. A o rok sa tu stretneme a povieme si, ako sa nám to podarilo.. Platí ;)?

Mohlo by sa vám pačiť