Domov Backstage stories Tajomstvo dokonalého instagramového feedu..

Tajomstvo dokonalého instagramového feedu..

od Katka

Už dávno vám na prerazenie na Instagrame nestačia len (samostatne) krásne fotky.. Malo by za nimi (a ich popiskami) byť cítiť človečinu, teda VÁS, mali by pokrývať len niekoľko oblastí vášho života (ideálne 1-2, max 3) a okrem toho by mali medzi sebou ladiť, t.j. vytvárať harmonický, oku lahodiaci, jednotný feed. A tak sa dostávam k tomu, o čom tento článok bude.. V prvej časti vás prevediem mojou cestou za „dokonalým“ instagramovým feedom a v druhej časti nájdete viacero tipov a rád, ako sa k tomu svojmu môžete priblížiť aj vy.. 😉

Instagram je krásne prehľadná, vizuálne postavená sociálna sieť a preto naozaj nie je ťažké načrieť cez pár desiatok fotiek do minulosti a vypátrať, kde moja cesta za „dokonalým“ feedom začala.. Slovíčko „dokonalý“ dávam do úvodzoviek, pretože svoj feed sama nepovažujem za 100% dokonalý a taktiež asi nebude po chuti všetkým, ale pre zjednodušenie a potreby tohto článku prižmúrme trošku oči a nazvime ho tak.. 😉

Moja plavba v instagramových vodách začala nenápadne, pomaličky, presne 28.5.2015, keď som vyrukovala s projektom Dream & live, magazínom, ktorý nemal obdoby a novým webom.. A o tom predsa treba dať vedieť svetu, však.. ;)?

Vyslúžil si úctyhodných 5 srdiečok :D! Myslím, že v tom čase to boli dokonca len 3 a jedno z toho som bola ja.. 😀 Následne som na Instagram (IG) vešala čo mi prišlo pod ruku.. momentky z mobilu, profi fotky z foťáku, niečo z dovolenky, čosi zo zákulisia.. fotky so mnou ale občas aj s ľuďmi, ktorých som fotila.. Skrátka, nebol v tom žiaden systém.. Takto to išlo asi rok a pol, kým som si povedala, že odtééraz už nebudem miešať fotky z mobilu s fotkami z foťáku a budem dávať len fotky, s ktorými som aj po technickej stránke spokojná (a mobil nikdy nedosiahne kvalitu zrkadlovky, aspoň nie mobil, ktorý som mala v tých časoch.. :))

Dalo by sa povedať, že vtedy som spravila prvý krôčik na svojej ceste za dokonalým IG feedom.. Začala som totiž už trošku rozmýšľať nad tým, čo postujem a chcela som postovať naozaj len kvalitné fotky.. Stále som však neriešila, z akých oblastí tie fotky sú a už vôbec nie, ako vedľa seba vyzerajú.. Potom však prišla jar 2017 a mne sa náhodne zozbieralo niekoľko fotiek tak, že krásne ladili do ružova.. (Spravila som si vtedy aj printscreen na pamiatku :))

V priebehu leta 2017 sa mi opäť – celkom náhodne – podarilo zladiť ďalšie série fotiek.. jedny prežiarené slnkom, druhé s nádychom do bledomodra.. Nebolo to samozrejme ono – tak, ako by som to spravila, keby to plánujem.. no to boli momenty, keď som si začala uvedomovať, že vďaka takto farebne medzi sebou zladeným fotkám vyzerá môj feed oveľa krajšie.. Páčilo sa mi to, mala som z toho sama pre seba lepší pocit a tak som si od konca leta 2017 začala plánovať fotky do feedu po trojiciach.. Začalo to touto fotkou z levanduľových polí.. Bola to taká hrubá čiara nového začiatku.. 🙂

Keďže som nikdy nemala dopredu pripravených príliš veľa fotiek, bolo to plánovanie po troch pre mňa optimálne.. spravila som si jeden „riadok“ a bola som spokojná.. 🙂 Nevedela som síce, čo bude v tom ďalšom, ale až tak mi to nevadilo..

Ku koncu roka som sa napriek (alebo možno práve vďaka) ťažkému obdobiu začala viac „hrať“ s feedom.. Plánovala som si niekedy aj 6 fotiek dopredu a hravo rozmiestňovala fotky.. (napr. jednu panorámu som nedala v 3 fotkách vedľa seba, ale tú 3. časť som šmykla o „riadok“ vyššie.. :)) Z inšpirácií na vianočné prestieranie (kde som mala k dispozícii naozaj kvantum fotiek) som si dokonca naplánovala prvú deväticu fotiek.. :)!

Od začiatku roku 2018 som si povedala, že sa tomu budem venovať naozaj poriadne.. Už nejaký čas boli mojími obľúbenými farbami modrá a ružová, ale pri pohľade na môj feed to nebolo moc poznať..

A toto bolo to, čo som chcela zmeniť.. Aby som sa pri pohľade na môj feed cítila príjemne a spokojne a aby ma čo najviac odrážal..

Pripravila som si 6 fotiek nafotených ešte v roku 2017, ktoré vyšli v prvom článku v januári 2018 a potom (from now on) som sa snažila čo najviac pohybovať práve v tých mojich obľúbených farbách.. a dávať tam čo najviac zo seba..

Zároveň som sa viac zamyslela nad tým, ako by som chcela, aby môj IG feed vyzeral a ako by mal pôsobiť na druhých..

Chcela som, aby bol pekný pastelový, snový, rozprávkový.. s princeznovským feelingom.. 😉

Zistila som, že toto bolo presne to, čo ma odlišovalo od množstva iných slovenských (lifestyle) blogeriek a chcela som to preto vizuálne podporiť a rozvíjať..

Prechádzala som vtedy ťažkým obdobím, ale dalo by sa povedať, že (aj) tieto fotky a ich spájanie do skladačiek, ma držali nad vodou.. Nemala som ani pomyslenia na plánovanie a prípravu nového čísla magazínu a tak som svoju túžbu tvoriť a vidieť výsledok svojej práce podvedome realizovala prostredníctvom skladania svojho IG feedu.. Bol to môj dokonalý svet, nad ktorým som mala moc a v ktorom mohlo byť všetko tak krásne ako som chcela a tak bezchybné, ako som dokázala..

A niekedy v tom čase, som akosi prirodzene začala viac priestoru venovať aj popiskom k fotkám.. už to nebola len jedna veta alebo pár hashtagov.. mala som potrebu napísať viac.. a tak sa môj IG feed stal akýmsi malým denníkom.. z ktorého aj takto spätne viem čítať, ako som sa v ktorej časti roka cítila..

Fotky som podľa potreby dopĺňala citátmi, ktoré premiešali a dochutili môj fotopríbeh.. Neboli len vyplnením priestoru, mali vždy čestné miesto, pretože vyjadrovali to, čo som v danom období cítila alebo potrebovala potrebovala počuť.. V tejto devätici stále vidím koniec jednej, zimnej, bolestivej éry a príchod novej, jarnej, otvorenej novým začiatkom a zážitkom..

Keď tak nad tým spätne rozmýšľam, skladanie a tvorba IG feedu na tejto mojej ceste k „dokonalosti“ nikdy nebola snahou zapáčiť sa druhým alebo získať viac uznania.. Bola mojou osobnou katarziou..

Keď prišla jar, začalo s kvetmi kvitnúť aj moje vnútro a prirodzene aj môj Instagram.. Pri tejto ružovej skladačke som prvýkrát použila stávku na istotu: striedanie fotiek osoby s fotkami vecí/detailov.. Je to myslím jedna z najjednoduchších taktík tvorby úhľadného IG feedu..

Ešte je asi na mieste povedať, že aj keď som sa tento rok nadmieru prekonávala a mám asi najviac svojich fotiek ever (t.j. aj môj „instagram husband“ dostal najviac zabrať :D), bežne – mimo dovoleniek a špeciálnych príležitostí – mi nie je prirodzené ani príjemné fotiť sa len tak pre blog či pre Instagram.. V niektorých hluchých obdobiach som preto nemala žiadne fotky so mnou (staré fotky som chcela používať veľmi výnimočne) a tak som občas skladala len fotky vecí a detailov.. a hrala sa aspoň s prelínaním farieb.. (tu napr. pravá dolná časť ladená do ružova, ľavá horná do modra, stred odľahčený výrezom fotky do kruhu..)

Po návrate z dovolenky v USA a pár veľkých špeciálnych foteniach doma som mala opäť zásoby na kombinovanie a tak som skladala opäť systémom – striedačka človek / vec(i) / človek / vec(i)..

Snažila som sa zároveň prihliadať na to, aby sa v „IG skladačke“ striedali fotky zblízka s detailnejšími zábermi.. A aby ste si nemysleli, že zoberiem fotky a rovno ich poukladám a naplánujem tak, ako ich vidíte, musím sa v tomto bode priznať, že zlaďovaniu fotiek do feedu vždy venujem naozaj veľkú pozornosť, skúšam rôzne fotky, presúvam, kombinujem, kým nie som ako tak spokojná (robievam to na počítači na stránke PicMonkey, ale existuje aj viacero šikovných mobilných aplikácii, ktoré vám s tým pomôžu napr. Planoly, Garny alebo Preview). Častokrát ešte dolaďujem svetlosť alebo odtieň fotiek, ktoré vznikli z rôznych fotení a tým pádom aj z rôznych svetelných podmienok, aby medzi sebou čo najviac ladili a čo najpríjemnejšie zapadli do feedu.. A aj napriek tomu všetkému musím zakaždým dať srdcervúce zbohom môjmu perfekcionizmu a vypustiť kombináciu fotiek, s ktorou nie som 100% spokojná.. 🙂

S fotkami z Ameriky sa mi skladalo jedna radosť a tieto kombinácie patria k jedným z mojich najobľúbenejších tento rok..

Tu som prestriedala fotky z NYC v modrých šatách s fotkami z Kalifornie v kvietkovaných šatách.. Aby som všade nebola len ja, použila som aj spoločné fotky s Tominom (keďže sme v tom čase slávili výročie) a taktiež moje obľúbené výhľady v NYC..

Toto bola moja najobľúbenejšia fotorozprávka.. Fotky z NYC a Big Suru spolu s bledomodrým kvetinovým nebom.. Interiérové fotky – kvetinové flatlay išli na striedačku s exteriérovými z našich srdcových miest..

Párkrát som kvôli outfitom alebo nejakým produktom či spoluprácam musela vybočiť z mojej naplánovanej pastelovej trasy, ale myslím, že to nevyšlo najhoršie.. a takéto koláže boli menším spestrením a oživením môjho feedu.. 🙂

.. aby som sa mohla opäť s radosťou ponoriť do príjemných bledučko modrých vôd.. Asi som to pred chvíľou zakríkla.. lebo až TU začala moja vôbec najobľúbenejšia séria fotiek roku 2018.. 🙂

.. ktorá sa tiahla až do začiatku jesene s letnými „princess of the sea“ fotkami..

.. ktoré boli tak jemné a nežné, až trochu mimo reality, že sa mi veľmi ťažko vracalo späť.. Keďže som nemala aktuálne jesenné fotky a žiadne sa ani nečrtali na obzore, musela som (opäť) vytiahnuť fotky zo začiatku leta a prestriedať ich s pár domácimi fotkami v podobných farbách..

A potom prišiel posledný farebný šok roku 2018 😀 Moja ružovo-bordová rozprávková jeseň, ktorú sme odpálili našimi instaklišé/girlgang fotkami.. 🙂

A nakoniec som sa opäť vrátila do farieb, s ktorými sa cítim najlepšie..

Výhody a nevýhody „dokonalého“ IG feedu

 

Po niekoľkých mesiacoch a seriách fotiek si ľudia moju snahu všimli.. Zrazu vedeli a chápali, že ja som tá „blogerská víla / princezná“, čo má rada pastelovú modrú a ružovú.. 🙂 Začali mi písať, že sa im môj feed naozaj páči a je vidno, ako je prepracovaný a častokrát ho na podporu zdieľali ako jeden z najkrajších, ktoré videli.. ♥ Začali sa mi ozývať aj väčšie firmy či agentúry na spoluprácu, lebo sa im páčil môj Instagram a štýl fotiek..

V preklade: Keď sa budete snažiť a vložíte do toho svoje srdce, ľudia pocítia rozdiel. Vy budete spokojnejší a ľudia sa „u vás“ tiež budú cítiť príjemnejšie..  Je dosť možné, že si tým pritiahnete kopec nových followerov a možno aj nejaké tie spolupráce.. Pretože aj keď vaši fanúšikovia uvidia vo svojom feede len aktuálnu fotku, tí noví prídu na vašu domovskú stránku a pri prvom „stretnutí“ s vami to bude o tom, či im padnete do oka alebo nie.. Je to niečo ako prvý dojem pri osobnom stretnutí.. Máte možnosť spraviť ho len raz.. Veľkú časť prvého dojmu tvorí práve „obal“.. a vo svete sociálnych sietí (hlavne na IG) je to váš profil, vaše fotky, ich usporiadanie a to, ako harmonicky vedľa seba pôsobia..

♥♥♥

Nič dobré však nie je zadarmo a preto musíte byť pripravení tomu niečo aj obetovať.. Ak sa rozhodnete mať profil tak úzko špecifikovaný ako ja, budete to mať ozaj ťažké.. 😀 pretože to so sebou prináša aj kopec obmedzení.. Ak máte dostatok fotiek v zásobe, je to v pohode, ale ak sa vám stane, že ich budete nejaký čas postrádať, a nebudete mať z čoho tvoriť (feed) resp. tvoriť tak, aby ste boli spokojní, môže sa stať, že sa na nejaký čas nedobrovoľne odmlčíte, pretože nebudete môcť postovať „len tak“.. na rozdiel od tých, ktorí zladenosť feedu až tak neriešia a môžu zverejniť takmer akúkoľvek fotku.. Ja som napríklad v časoch, keď som nemala pripravené fotky, postovala výrazne menej, no na druhej strane si posledné mesiace dávam trošku voľnejší režim na Instagrame, takže mi to až tak nevadí.. A vždy som bola za kvalitu nad kvantitou.. 😉

Samozrejme, ak nie ste takí perfekcionisti ako ja, nie je to až taký extrém.. a časom si na to proste zvyknete a nebude vás to nakoľko obmedzovať.. 🙂

 

Ako teda na to?

 

Moje pravidlá príjemného IG profilu

 

1. Na začiatok si premyslite, akým smerom sa chcete uberať; čo ste ochotní a schopní zdielať; čo chcete svojím pôsobením na IG povedať a šíriť medzi ľuďmi (Ja som sa napr. rozhodla zdielať môj „život pastelovej modernej princeznej“ 😀 Snažím sa podať veci a zážitky jednoduchým, no čo najčarovnejším spôsobom.. akoby cez ružové okuliare.. Mojím cieľom je, aby moje fotky robili ľuďom radosť, spríjemnili im deň a inšpirovali k tomu, aby si tiež plnili svoje sny. )

2. Skúste sa držať 2-3 kľúčových oblastí, ktoré budete pokrývať (U mňa je to na fotkách na IG najmä cestovanie, móda, krása a občas niečo z interiéru.. áno, už to sú 4 oblasti, ale pri lifestyle blogeroch je to ozaj ťažko minimalizovať.. :))

3. Snažte sa čo najviac upresniť váš špecifický kútik vybraných oblastí (niche) (Hľadajte čo vás baví, v čom ste doma alebo to založte na tom, čo je na vás výnimočné.. Ja som napr. oblasť módy, ktorú zdieľam, zúžila najmä na tú „moderno-princeznovskú“, z cestovania podvedome vyberám vždy rozprávkové miesta.. a okrem toho do svojej tvorby rada zahŕňam kvety v rôznych podobách)

4. Rozhodnite sa, v akej farebnej palete sa budete pohybovať (Páčia sa vám viac svetlé alebo tmavé fotky? Máte radi skôr výrazné farby alebo neutrálne? Pozrite sa na svoju doterajšiu tvorbu, čo tam najviac prevláda a čo z toho sa vám najviac páči.. Zvládnete sa vtesnať do palety pár farieb alebo si necháte radšej pole pôsobnosti otvorené? U mňa sú to jednoznačne svetlé fotky a z farieb najmä pastelová modrá a ružová, v kombinácii s neutrálmi a občas s tmavšou ružovou alebo bordovou.. Za posledné roky som zistila, že sa pri (a vo) svetlých farbách cítim najlepšie a aj pohľad na ne je pre mňa najpríjemnejší.. Podľa výskumov taktiež na väčšinu ľudí svetlé fotky vplývajú príjemnejšie a veselšie, na rozdiel od tmavých, ktoré so sebou prinášajú skôr pochmúrnejšiu a smutnejšiu náladu.. Ružové odtiene pôsobia jemne, nežne a žensky, modrá je zas známa svojimi upokojujúcimi účinkami.. Je to sila farieb.. ak ešte nemáte tú svoju, možno stojí za to naštudovať si o nich niečo viac a podľa toho si vybrať, ako chcete svojimi fotkami na ľudí podprahovo pôsobiť..)

5. Dávajte do fotiek čo najviac zo seba.. (A tým nemyslím len svoju tvár pri selfičkách 😀 Aj keď napr. fotíte len nejaké veci, skúste do fotky zakomponovať niečo z vás, z vášho života.. aby fotka dostala príbeh.. VÁŠ príbeh.. Tejto téme sa budem podrobne venovať v ďalšom článku ;))

6. Pokúste sa používať jednotný typ úpravy fotiek (Ja napríklad preferujem jemne preexponované fotky, ktoré tak väčšinou už nafotím a potom upravujem farebne len veľmi minimálne, nepoužívam žiaden špeciálny filter ani preset.. Fotím na zrkadlovku Canon 5D Mark III s pevnými „sklami“ a upravujem vo Photoshope, ale ak nie ste profesionálni fotografi, na blogovanie a prispievanie na IG vám stačia aj nejaké lepšie bezzrkadlovky s vymeniteľnými objektívmi a úprava v mobilných aplikáciách, ktoré sú častokrát zadarmo..)

7. Rozmýšľajte nad tým, v akom poradí budete fotky pridávať, hrajte sa, skúšajte, kombinujte.. (Choďte na to pomaličky, postupne.. najprv sa pokúste trošku si zladiť trojicu fotiek vedľa seba.. potom skúste šesticu, nakoniec deväticu.. Nevzdávajte sa hneď len preto, že na to „nemáte oko“.. všetko sa dá natrénovať a po niekoľkých pokusoch sa do toho dostanete a aj keď to nebude dokonalé – lebo to nikdy nič nie je – uvidíte rozdiel..)

8. Venujte pozornosť popiskom k fotkám..  (Myslím, že popisky SÚ dôležité, pretože práve vďaka nim môžete nadviazať so svojimi sledovateľmi vzťah.. Ste predsa na sociálnej sieti, ste tam dobrovoľne, tak sa neskrývajte len za hashtagy alebo citáty.. otvorte sa a podeľte o to, čo sa vám honí hlavou.. iste sa nájde viacero ľudí, ktorí na tom budú podobne.. ;))

9. Prispievajte len vtedy, keď sa na to cítite a keď máte čo povedať.. (Stále nedokážem pochopiť, prečo niektorí pridávajú fotku s popisom, že nevedia čo k tej fotke napísať.. Ak nemáte vôbec náladu alebo neviete nič vymyslieť, nesilte to, bude to tak lepšie pre vás aj pre ostatných..)

10. Tvorte s radosťou!  (Tento bod by mal svietiť asi rovno na začiatku.. 🙂 Ak chcete svojou tvorbou pôsobiť príjemne, musíte tvoriť s radosťou.. Radosť a láska vložené do tvorby majú magickú silu vyžarovať a pôsobiť na ľudí ďalej.. Aspoň ja tomu verím.. 😉 A to je vaša šanca spraviť tento svet o štipku krajším..)

♥♥♥

Mohlo by sa vám pačiť

2 komentáre

Janka Bianka 7. januára 2019 - 13:11

Poznám a sledujem tvoj IG profil a je naozaj dokonale zladený. Farby sú môjmu srdcu blízke a pôsobia tak rozprávkovo a radostne. K IG popiskom sa snažím pristupovať zodpovedne, no písanie na mobile fakt neznášam. Skúšala som to už normálne cez notebook a klávesnicu, ale žiaľ na IG sa tam akosi nič nedá pridať dá sa mi len prezerať. Vieš o nejakej lepšej ceste? Možno som si v prehliadači na počítači len niečo nevšimla.

Katka 7. januára 2019 - 21:25

Ďakujem krásne, to ma veľmi teší.. ♥ Čo sa týka písania.. ak mám toho viacej, zvyknem si to skopírovať z poznámky v mobile alebo z mailu, na ktorý si to pošlem.. a tak vložím do popisku na IG.. na iný zlepšovák som zatiaľ neprišla.. 🙂

Comments are closed.