Domov Best self Hello spring!

Hello spring!

od Katka

Ruku hore, ak sa aj vám (a nie raz) stalo, že ste v hlave nosili x vecí, ktoré by ste mali/mohli spraviť, no nevedeli ste sa k nim dokopať! Dúfam, že v tom nie som sama a že vám nám tento článok pomôže trochu sa rozhýbať.. 😉

Chcela som písať už dávnejšie.. Na začiatku marca, potom v polovici.. a aha ho, zrazu je 20.teho.. Február utiekol. Ani som sa nenazdala a bol fuč. Až tak mi to nevadilo, nebol totiž nič extra.. Psychicky ma vyšťavil a vypľul do marca takmer nepoužiteľnú.. Posledné týždne som preto mala pocitovo väčšinou zamračené a len sem tam mi v duši vykuklo slniečko.. Snažila som sa pozbierať všetky zvyšky motivácie, no vydržali vždy len chvíľu..

Mala som pocit, že prešľapujem na mieste, že všetko okolo je v pohybe, len ja sa nedokážem pohnúť.. Hľadala som východisko..

Plán bol nájsť „vinníkov“ – odhaliť napáchané chyby a spísať si to do list – zoznam úloh, ktoré ma vytiahnu naspäť do motivovaného sveta..

Ak si myslíte, že hľadanie „vinníkov“ je o zvaľovaní viny na druhých, asi vás sklamem. Vo väčšine prípadov nájdete chyby vo vlastných radoch. U mňa to boli tieto:

1. Vtiahnutie do negatívnej energie. 

Mohla by som sa vyhovárať na to, čo sa nám stalo a ako strašne neférovo sa ku nám istá osoba zachovala a ako sme z toho boli mimo. Áno, to bol ten začiatok negatívnej energie. Ale to, že som sa do nej nechala vtiahnuť a potom som nevedela zo začarovaného kruhu von, bola už moja chyba.. Žiaľ, vždy sa nájdu takíto ľudia a svet nikdy nebude úplne bezproblémový, no dôležité je nenechať sa udupať všetkým tým negatívnom a sústrediť sa na to dobré, pozitívne.. Baviť sa s ľuďmi, s ktorými nám je príjemne, ktorí nám energiu skôr dobijú akoby ju z nás vysávali.. Venovať sa činnostiam, ktoré nám robia radosť a neutápať sa v ľútosti či krivde. S niektorými vecami, aj keď nás to veľmi hnevá, nepohneme a každá ďalšia chmúrna myšlienka nás len oberá o radostné chvíle, ktoré sme mohli miesto toho prežívať..

2. Nedostatok vitamínu S(ea) a T(travel).

Možno som to tušila, no nevedela som si predstaviť reálne dôsledky.. Pre niekoho, kto rád cestuje, je niekoľko mesiacov bez „poriadnej“ dovolenky ako za trest.. O pozitívnych účinkoch cestovania a spoznávania nových krajín sa už popísalo až až.. no čítali ste niekde o tom, čo sa stane, ak zrazu nejaký čas (nedobrovoľne) necestujete? Ja nie.. No viem vám to povedať z vlastných skúseností. Bolí to. Chýba vám to. Strašne moc! Človek potrebuje mať vidinu viacerých záchytných šťastných bodov, na ktoré sa môže tešiť, aby dokázal normálne fungovať. Dovolenky či výlety patria k tým najosvedčenejším. No termíny „niekedy“ alebo „snáď tento rok“ vás šťastnými neurobia. A posúvanie možného termínu vás po čase začne deptať. Takže ak je to len trochu možné, začnite plánovať hneď teraz. Aj keď len jednodenný výlet či predĺžený víkend. Instantná radosť zaručená ;)!

3. Majsterka sveta v nosení nápadov v hlave.

Ha! To som ja :)! Ehm, nieže by to bolo niečo, čím by som sa mala chváliť.. 🙂 Aj keď som si už viackrát sľubovala, že si budem všetky nápady poctivo zapisovať, stále mávam obdobia, keď kopec myšlienok a nápadov nosím v hlave aj týždne či mesiace..
No kým sú nápady len vo vašej hlave, zázraky sa diať nebudú.. Nikto ich nevidí, nepočuje, no paradoxne, niekto ich môže „ukradnúť“ a zrealizovať skôr ako vy.. A to by ste asi nechceli, však? A pritom aké jednoduché a oslobodzujúce je dať ich na papier! Potom už stačí len spísať zoznam úloh potrebných k ich naplneniu..

Čarovný TO DO list 

Spísaním úloh to samozrejme nekončí.. Začína najťažšia časť – realizácia! Zistila som, že je to veľký kameň úrazu a častokrát prejde hodná doba (radšej nebudem špecifikovať, či ide o dni alebo týždne :D..), kým sa odhodlám niektoré body splniť a odškrtnúť..

Odhalila som 3 okruhy úloh, ktoré posúvam najčastejšie:

1. Musím to urobiť sama, ale nechce sa mi / nemám na to náladu / nestíham..
2. Neviem ako na to – potrebujem sa niekoho spýtať, poradiť, pomôcť.. ale je mi to blbé..
3. Viem čo chcem, no bojím sa do toho pustiť – bojím sa odmietnutia / neúspechu..

Už som si začala písať ku každej kategórii aj jednotlivé body a konečne sa odhodlávam ich jeden po druhom aj plniť.. Mať pred sebou napísaný najhorší scenár je svojím spôsobom oslobodzujúce.. Lebo prekonaním samej seba, svojich strachov či lenivosti získam oveľa viac ako by som mohla stratiť.. Minimálne dobrý pocit a malé súkromné víťazstvo pri každej úspešne splnenej úlohe.. 😉

Najnovšie som si vymyslela ešte malý bonus – motivátor, ktorý asi v tlačenej podobe pribudne aj na moju budúcu pracovnú stenu/nástenku.. 🙂 Je ňou prostá a pritom taká kľúčová otázka: Čo by urobilo moje najlepšie ja??
O vizualizácii svojho najlepšieho ja som vám písala už minule.. tak teraz je ten správny čas túto predstavu využiť vo svoj prospech ;)! Pri každej úlohe, do ktorej sa vám (napríklad z niektorého z vyššie spomenutých dôvodov) nechce, si položte tú otázku..

Zvládlo by to vaše najlepšie ja? Tomu verte, že áno ;)!! A viete, kto vie byť tým vaším najlepším ja? No predsa VY! Tak choďte do toho ;)! Ako hovorí nápis na mojej novej ružovej šiltovke – You go girl!! 😛

Mohlo by sa vám pačiť