Domov Backstage stories Ako mať ružové okuliare po celý rok..

Ako mať ružové okuliare po celý rok..

od Katka

Všetci – slniečka, mrzúti aj tí medzi nimi – žijeme v rovnakom svete.. Rozdiel je v tom, ako sa naň pozeráme. Sústreďme sa preto na dobré veci, dobrých ľudí a na krásu okolo nás.. Tešme sa z maličkostí, všetko si vychutnávajme, chváľme za dobrý výkon aj za snahu a ďakujme.. Môžeme ale aj nemusíme veriť v zákon príťažlivosti, no vždy je príjemnejšie sústrediť sa na dobré namiesto zlého.. a ak by nám to malo priniesť viac dobra do života, prečo to neskúsiť.. ;)?

Týmito slovami začína posledný, tak trochu bonusový článok v poslednom čísle magazínu Dream & live.. Chcela som použiť niekoľko našich fotiek z čarovného Cinque Terre, no zároveň bolo pre mňa v tom období veľmi ťažké napísať text k týmto
tak trochu boľavým fotkám.. Boli až príliš vysmiate na to, ako som sa cítila potom.. a boli zhmotnením posledných pár krásnych chvíľ, ktoré sa mi podarilo utrhnúť si predtým, ako sa všetko začalo rúcať a ísť dolu vodou.. V čase, keď som nemala ani pomyslenie na to, aby som si fyzicky nasadila tie ružové okuliare, som si vymyslela tú najťažšiu tému.. napísať článok s názvom „Ako mať ružové okuliare po celý rok“.. Sama som si potrebovala pripomenúť všetky tie nižšie uvedené body a bola to pre mňa taká malá terapia.. ako koniec koncov všetky podobné články, ktoré píšem v časoch, keď ich sama podvedome potrebujem čítať.. Verila som, že ten článok pomôže nielen mne, (ktorá som ho zo seba tlačila pod hrozbou posledného deadlinu zadania podkladov do tlače), ale aj vám, ktorí si ho budete čítať.. či už v magazíne alebo tu na blogu.. Možno ho neoceníte práve teraz, ale raz určite.. ♥

Buďte vďační. Každý jeden deň.
Za posledné roky som sa naučila končiť (takmer) každý deň myšlienkami vďačnosti, nielen za to, že mám po svojom boku lásku svojho života, ale aj za bežné, niekedy na pohľad malé veci, ktoré však znamenajú veľa. Vydarené dni tak končia ešte príjemnejšie, lebo si môžem zrekapitulovať a vypichnúť tie naj momenty dňa. Horšie dni sa zas akoby zázrakom premenia na dobré, keď sa mi podarí nájsť v nich niečo, za čo som vďačná. A podarí sa to zakaždým. Častokrát si vďaka tomu všimnem a uvedomím napr. reakcie ľudí či súvislosti, ktoré by som pre iné, negatívne, či nevydarené veci v taký deň prehliadla alebo brala ako samozrejmosť.. Vďačnosť vždy otvorí srdce a zahreje na duši.. Keď sme vďační, cítime sa šťastní a spokojní a to je ten najlepší základ. Na všetko..

Dávajte darčeky. Len tak, pre radosť.
Darčeky má každý rád! No priznajme si, pri sviatkoch je to tak trošku pod stresom a niekedy aj pod tlakom priveľkých očakávaní. A pritom robiť radosť darčekmi je také úžasné! Tak si vychutnajte tie iskričky v očiach obdarovaného častejšie! Keď to dotyčná osoba nebude čakať, nebude mať žiadne prehnané očakávania, vy teda budete dokonale zbavení stresu, radosť bude väčšia a hlavne nefalšovaná.. 😉 Okrem hmotných darov viete darovať aj kus seba.. svoj čas, radosť, nádej, dobrú náladu.. Snažte sa vždy pomôcť, poradiť, vypočuť, povzbudiť.. Všetka energia, ktorú dávate, sa vám vráti.

Robte, čo vás baví a plňte si sny. Často.
Hovorte si na tento svet čo chcete, no ja som šťastná, že žijeme v dobe, ktorá nás „núti“ robiť to, čo nás baví a podporuje nás v plnení snov. Nie je predsa príjemnejšie strávený čas ako s osobou, ktorú milujete a (lebo) prácou, ktorá vás napĺňa a nie je pre vás prácou.. Netreba samozrejme hneď vešať „normálnu“ robotu na klinec, stačí, keď začnete skúmať, čo je to, čo vám robí najväčšiu radosť, čo vám dáva najväčší zmysel a postupne si tak možno nájdete cestu k svojej novej vysnívanej práci a vytvoríte si život, z ktorého nebudete potrebovať dovolenku..

Stretávajte sa viac s rodinou a priateľmi. Offline.
Skúste si niekedy odsledovať, koľko času denne či týždenne strávite prechádzaním noviniek od ľudí, ktorých ani (osobne) nepoznáte.. Choďte namiesto toho medzi reálnych ľudí. Spravte si spontánny výlet s rodinou, stretnite sa s priateľmi, budujte vzťahy.. A vypnite si na pár hodín telefón. Alebo ho rovno nechajte doma. Budete žiť pre daný moment, ktorý si tak viac vychutnáte a budete šťastnejší.

Zamilujte sa. Tak často ako je to len možné.
Každý deň znova. Do toho istého človeka. Do nových (aj starýchvecí, činností, miest, myšlienok, nápadov.. Možností je kopec a každé jedno zamilovanie ide ruka v ruke s tými čarovnými pocitmi, motýlikmi v bruchu a ružovým pohľadom na svet..

Verte v ružovú. Či akúkoľvek „svoju“ farbu.
Farby majú veľkú moc. Odsledujte si, s ktorými vám je najpríjemnejšie a využite ich vo svoj prospech. Moje naj sú ružová s modrou, najmä v ich pastelových odtieňoch. Cítim sa vďaka nim pozitívne naladená, šťastná, plná nádeje a tak akosi „doma“. Možno je to u vás čierna so sivou. Alebo žltá s oranžovou. To je fuk. Dôležité je to, že vás to dokáže spraviť šťastnými.. Tak sa toho držte!

Cestujte. Doma aj po svete.
Celkovo si myslím, že v cestovaní a poznávaní nových miest je úžasná energia a preto mu prepadá stále viac a viac ľudí
. Na svete je toľko krásnych a jedinečných miest, že si vyberie každý. Mojou srdcovkou sú „rozprávkové“ destinácie, ktoré snúbia čaro miestnej architektúry s krásou morského pobrežia. Také Cinque Terre či Santorini vás poblúznia tak, že sa tam budete chcieť vracať stále znova a znova.. A je úplne jedno, koľko ľudí sa pri vás bude tlačiť, na takúto nádheru sa dá pozerať jedine cez ružové okuliare. Nehovoriac o zážitkoch, vďaka ktorým si každá destinácia rezervuje kúsok vášho srdca.

Neporovnávajte sa. S inými.
Každý sme nejaký a sme tu preto, aby sme boli sami sebou. No nielen to. Aby sme boli najlepšiu verziou seba samého. Nahraďte porovnávanie a súperenie s inými sebazdokonaľovaním a prácou na svojom najlepšom ja. Snažte sa prekonať len seba samého. A ak dostanete predsa len chuť porovnávať sa, obzrite sa pár mesiacov či rokov dozadu (na svoje mladšie ja). Budete príjemne prekvapení.. 😉

Nikdy, nikdy neprestaňte snívať!
Splnené sny sú jednou z najkrajších vecí v živote a ide z nich neskutočne pozitívna energia. Cesta za plnením snov však veľakrát nie je jednoduchá a nie vždy sa vám splní všetko, po čom túžite.. Vtedy si spomeňte na tieto slová: Hlavu hore, neúspech neexistuje! Existujú len skúsenosti a ponaučenia, ktoré si z nich vezmete. Na každého raz za čas príde „zlé“ obdobie.. Ak máte pocit, že ste sa ocitli v slepej uličke, dajte si pauzu a hľadajte cestu ďalej.. Kde jeden sen končí, druhý začína. Hlavne, nikdy, nikdy neprestaňte snívať, pretože snívať znamená (chcieť žiť..

Cinque Terre ♥ Outfit
Aj keď sme tentokrát išli do Cinque Terre primárne kvôli foteniu Veroniky a Karola (a.k.a. Lovera & Hatera z blogu She makes me travel; o tom vám však porozprávam niekedy inokedy.. ;)), vedela som, že by som chcela stihnúť aspoň jedno malé #dreamandlive fotenie na blog.. 🙂 také moje, pre radosť, na pamiatku a pre vás tak trošku na navnadenie.. 😉 Vymyslela som si opäť špeciálne zladený outfit.. Pri pomyslení na pastelovo farebné domčeky, ktoré sú pre Cinque Terre tak typické, sa mi hneď vybavila „cestovateľská“ suknička od MariL v kombinácii s babypink batohom od farfalla mia. Vzdušné tričko a pohodlné tenisky boli skvelou voľbou na septembrové prechádzky po týchto dychberúcich mestečkách.. A ružové okuliare samozrejme!!! Pretože takto sa (väčšinou) pozerám na svet okolo seba, tak sa pozerám na destinácie, v ktorých dovolenkujeme a fotíme a tak sa vám snažím sprostredkovať aj moje dojmy cez fotky, ktoré tu vidíte.. Manarola je jednoznačne moje najobľúbenejšie mestečko zo všetkých piatich, ktoré tvoria názov Cinque Terre a jedno z mojich najobľúbenejších rozprávkových miest vôbec.. Veď, uznajte.. má roztomilé farebné domčeky, čisté more, dramatické skalnaté pobrežie (ktoré zjemňujú práve tie chutné pastelové domčeky) a je v Taliansku – takže Ciao pizza, pasta, gelato a aperol/limoncello spritz ;)! (Jaj, a má aj nezbedný taliansky vetrík, ktorý sa mi postaral o niekoľko „Marilyn momentov“ a okoloidúcim o zábavu.. :D)

Nessun Dorma
Boli sme v Cinque Terre 3 dni, z 5 mestečiek sme navštívili všetky okrem Corniglie, a najčastejšie sme sa vracali práve do Manaroly.. Mestečká nie sú veľké, takže ich za jeden deň prejdete aj viacero, no v Manarole by som dokázala stáť a dívať sa okolo seba aj hodiny.. čo som koniec koncov aj robila.. 😀 No keď sa človek unaví, predsa len je príjemnejšie si aj sadnúť a na to je tu perfektný podnik – Nessun Dorma.. kde máte ten najúžasnejší výhľad, dobré jedlo a pitie (objavila som tu limoncello spritz, ktoré nemajú všade!) a podarenú taliansku obsluhu (krátka videoukážka tutu).

Niekoľko tipov
Kedy: Cinque Terre (5T) je skvelý tip na krátky výlet do rozprávkového sveta. Vyberte sa tam mimo sezóny, buď na jar alebo na jeseň.. Keďže táto lokalita je už celkom obľúbená, je tam vždy veľa turistov, takže v hlavnej sezóne a ešte špeciálne cez víkend, by som tam radšej nechodila..
Ako: Viete sa sem vybrať autom (tak sme išli aj my cestou tam, cca 12 hodín aj s prestávkami) alebo vlakom a lietadlom (cestou späť sme išli vlakom z La Spezie do Milana, autobusom do Bergama a odtiaľ letecky do Bratislavy, dokopy cca 10 hodín). V rámci piatich mestečiek sa viete pohodlne pohybovať vlakom.
Kde: My sme bývali v meste La Spezia, neďaleko stanice. Bývanie mimo 5T má myslím len výhody.. väčší výber, nižšie ceny a ste len zastávku od prvého mestečka.. Aj zaparkovať viete lepšie, keď sa vyberiete autom..
Kam: Manarola – okrem prechádzky mestom a vyhliadkovou cestou určite navštívte vyššie spomenutý podnik Nessun Dorma a najlepšiu zmrzlináreň 5 Terre gelateria (sú dve, viac sa nám páčila tá smerom k moru).
Vernazza – prežili sme tam na vyhliadke nad mestom pri honeymoon fotení s Veronikou a Karolom krásny pokojný východ slnka.. o tom čase vás tam nikto vyrušovať nebude.. 🙂
Monterosso – ak si chcete vychutnať miestnu špecialitu, určite zamierte do Il Fornaio di Monterosso s najlepšou focacciou na svete, v centre (smerom na sever od vlakovej stanice, za tunelom) nájdete niekoľko spletitých uličiek s obchodíkmi, kde si najlepšie nakúpite suveníry.. Tu sme skúsili aj citrónový sorbet v citróne (nezdá sa, ale je to fakt veľká dávka, lebo tie ich citróny sú väčšie ako tie čo dostať u nás.. :D)
Riomaggiore – väčšina ľudí si tu vychutnáva západ slnka.. a my sme neboli výnimkou.. 🙂

Ak vás toto miesto očarilo a láka už dlhšie, určite sa tam čím skôr vyberte. Ak chcete mať na pamiatku podobné fotky pre radosť, napíšte mi, ja sa tam sa vami kedykoľvek rada vrátim ;)!!!

Okuliare: Zara
Sukňa: MariL
Batoh: farfalla mia
Tenisky: Ecco

Mohlo by sa vám pačiť